.
I väntan på tomten
Hovrättens i Övre Norrland dom den 9 juli 2008 om eventuell tvångsinlösen av Ekfors elnät hade många väntat på som småbarn som väntar på jultomten. Äntligen skulle det uppstudsiga lilla bolaget tryckas till och den organiserade brottsligheten åter stå okritiserade på toppen av dynghögen. Att döma av massmedias bevakning blev det en bitter kalk att tömma för sosseriet och deras kollaboratörer i massmedia.
Aktuellt slår på trumman…
Tisdagen den 8 juli, Aktuellt, 21-sändningen, efter vädret, avslutades med att man puffade för morgondagens stora händelser. Nummer två, av tre, var att dom kommer i kraftbråket i Övertorneå.
…men glömmer sedan att rapportera
När Hovrättens dom väl kom visade sig att nyhetspolitrukerna på Aktuellt tagit ut sosseriets seger i förskott. När Ekfors drog det längsta strået förbigicks hela ärendet med tystnad.
Text-TV tiger
SVT:s text-TV som även de vid ett flertal tillfällen spridit felaktigheter om bråket i Övertorneå teg likaledes.
NK och NSD fimpar web-länkarna
Norrbottens-Kuriren (ns) och NSD (s) rapporterade, men på Websidorna togs länkarna bort på första sidan och lokalsidan för Övertorneå. Ingen kunde av ”misstag” få läsa nyheterna. Ingen utsocknes skulle få reda på sosseriets nederlag. Endast den som frågade aktivt på Ekfors fick fram artiklarna. För säkerhets skull hade man tagit bort debattlänkarna också för att inte kunder, kommuninvånare eller andra intresserade skulle få möjlighet att lufta sina åsikter nu när det blev klart att kommuninvånarna halkat omkring i mörkret i flera år helt i onödan.
Pliktskyldig notis
Ett flertal andra media har tidigare ägnat ärendena relativt stor uppmärksamhet. Inte sällan med en mer eller mindre uttalad underton innebärande att Ekfors har agerat felaktigt och sosseriet och myndigheterna har gjort allting rätt. Ett flertal av dessa media rapporterade pliktskyldigast med en liten notis. En ganska kraftig slagsida i rapporteringen således.
Massmedia ännu politiskt korrumperad
Så nog lever den organiserade brottsligheten ännu, åtminstone på ett flertal av våra nyhetsredaktioner, som allt mer tydligt framträder som propagandaorgan istället för den tredje statsmakten.
Sättet att rapportera, eller inte rapportera, om Hovrättsdomen visar med skrämmande tydlighet att vi efter 70 års sosseri har journalister som egentligen inte är journalister utan nyhetspolitruker, med uppgift att servera en tillrättalagd verklighetsbild till folket.
Vad har en journalist eller redaktör som inte förmedlar sanningen till läsaren/tittaren/lyssnaren för berättigande?
.
Tänker på hur medier rapporterade detta SD torgmöte i Luleå. Nordnytt ? SD har haft torgmöte i Luleå och så visar man poliser och gaphalsar. Svanserna fick mer uppmärksamhet än själva torgmötet.
SvaraRaderaOm SD får var och en tycka, men jag reagerade på sättet att presentera ett torgmöte.
Är journalisterna kommunister ? Det verkar så.
BH i Luleå
Jag tror att journalister är som folk är mest. Det vill säga att några få står på barrikaderna och svingar fanorna men de flesta är rädda för att dra på sig ovett eller till och med för att förlora sitt arbete.
SvaraRaderaEfter 70 års enpartistat med en ganska medveten socialistisk indoktrinering har många en tendens att rapportera utifrån ett nationalsozialdemokratiskt perspektiv. Ofta sker det nog av gammal vana och utan att journalisten ifråga nödvändigtvis inser att det är det han/hon gör.
Det är inte så konstigt, efter en så lång och systematisk påverkan, om en del journalister inte kan hålla isär begreppen socialdemokrati och rättvisa. Nu vaknar ju allt fler upp och inser att de två begreppen inte har så mycket med varandra att göra. För många journalister är de nog tyvärr fortfarande synonymer.
Metoden, att göra en bisak till huvudsak, är dess värre satt i system. Så gör sosseriets trogna allt som oftast.
I det fall Du refererar till kan det dock vara så enkelt som att åsiktsterrorismen som SD-mötet utsattes för blev bra TV, dramatiskt, laddat osv till skillnad från ett politiskt möte som sällan är särskilt rafflande. TV-nyheter görs ju för en bred publik. I många fall konkurrerar nyhetssändningen med sportsidorna om publikens gunst.