onsdag 13 oktober 2010

Hot eller skämt? – Icke sa Micke!

.
Svar på signaturen Nickes fråga till bloggen ”Den korrumperade pressen”:

Hur man tar det är kanske en fråga om hur kunnig eller okunnig man är? Är man bara tillräckligt okunnig kan man tro att månen är en grön ost eller att jorden är platt. Uttalandet är nog därför närmast att betrakta, varken som hot eller skämt. Snarare som folkbildning.

Här har vi ett fall med en helt okunnig person – Gullesjö - som utan några som helst insikter i de möjliga konsekvenserna av sitt agerande åker runt och kopplar i elnäten som en apterad blindgångare. Han kan ingenting. Han har inte tagit reda på någonting. Ingen har informerat honom om någonting. Han har ändå av girighet (?) tagit på sig uppdraget och samråder inte med dem som kan bättre. Varför? För att vi har ett systemfel i Sverige.

Ingen som har varit med om att tillsätta honom kan eller vet någonting om eldistributionens förutsättningar i allmänhet och vårt område i synnerhet. Lagstiftaren har inte haft minsta insikt i vad de ställt till med genom sin nazistlagstiftning. Energimarknadsinspektionen kan ingenting. Förvaltningsrätten kan om möjligt ännu mindre. Mot bakgrund av det är det kanske inte så konstigt att Gullesjö åker runt som en klåfingrig treåring och kopplar i elnäten utan att förstå vad han kan ställa till med.

Så här är det med eldistribution på landsbygd, i övre Norrland:

I januari 1999 var det -50 grader i en veckas tid här. Hur kallt det kan bli här på vintern vet vi inte. Men vi vet att det kan bli minst -50. När det blir sträng kyla sätts elnätet på prov. Om det blir elavbrott när det är -50 grader händer följande. Är det sträng kyla är det inte särskilt varmt inomhus ens när avbrottet börjar. Temperaturen inomhus sjunker 2 grader per timma sedan strömmen gått. Man har med andra ord inte så många timmar på sig innan förhållandena inomhus blir farliga för befolkningen.  Ännu färre innan skador börjar uppträda på fastigheterna.

Vid -50 grader startar inte bilar som står utomhus – motorvärmare eller ej. Bilar som står i varmgarage fungerar, tills de blir utkylda och kommer till en korsning eller snäv kurva. Där brister antingen bromservo- eller styrservoslangar.  I och med att slangarna brister kan inte färden fortsätta. Varför? För att våra bilar är utrustade för centraleuropeiska förhållanden. Oljan stelnar strax under 30 grader. Slangar blir stela och spröda vid ungefär samma temperatur. Etylenglykol och vatten börjar frysa vid -40 grader vid idealiska förhållanden. I verkligheten ofta redan vid -34 vid vilken temperatur även Propylenglykol och vatten börjar frysa.

Det innebär, att om man skickar ut folk för att reparera fel med den utrustning som vårt samhälle tillhandahåller, är det inte säkert att de kommer tillbaka levande.

På landsbygden finns många ensamboende men ingen som för bok över dem. Många av dem är äldre och har svårt att klara sig själva redan när strömmen fungerar. De kan ofta inte alls klara sig utan ström i sträng kyla. Förhållandena förändras hela tiden.  Maken eller makan, om det finns någon, kan vara bortrest eller sjuk och inlagd. Barn kan vara ensamma hemma.  Eller den ena föräldern kan ligga borta och jobba på veckorna eller lång tid.

När det har gått några timmar och strömmen inte kommit tillbaka har temperaturen sjunkit så lågt att man inser att man måste vidta åtgärder för att hjälpa eller rädda människor. Vid den tidpunkten är det redan försent att rädda en del av dem. Inte ens om man då visste vilka som behöver hjälp skulle tiden räcka till.

Ett enda betydande linjefel, omfattande en eller två kraftledningsstolpar, kan med felsökning, transporter, reparationsarbeten, redan vid sommartemperatur, lätt ta 11-12 timmar att åtgärda. Då är all personal som ett landsbygdseldistributionsföretag kan uppbringa engagerad. Hur lång tid motsvarande kan ta med snö och 30, 40 eller 50 grader kallt (eller mer?) är omöjligt att uttala sig om. Men fortare går det i alla fall inte.

Det är också väsentligt att känna till att rumstemperaturen inte återvänder för att strömmen återvänder – om den återvänder. I sträng kyla tar det flera dygn innan man har arbetat upp rumstemperaturen igen. Många timmar efter att strömmen kommit tillbaka – återigen om den gör det – fortsätter temperaturen i väggar, trossar, skåp och byggnadsdelar att sjunka därför att kylan har kommit in i väggarna under avbrottet.

Varför är det så här? Därför att det finns fler områden inom vilka den offentliga sektorn är oduglig. Vi skattebetalare avlönar mycket folk – väl avlönade – för att de ska leka beredskapsplanering och förebygga sådant här, men det gör de inte. De gör som resten av den offentliga sektorn. De åker på konferenser och äter, dricker och kopulerar på skattebetalarnas bekostnad. Men beredskapsarbetet tar de inget ansvar för. Och ingen kräver att de ska ta ansvar heller. Systemet bygger på att det aldrig ska hända något. Beredskapsverksamheten är bara ett alibi för att få lön och få åka på konferens.

Därför kan också en på elområdet komplett idiot utses till tvångsförvaltare och släppas lös att ställa till skada och äventyra montörernas och allmänhetens säkerhet.

Och så nu till pudelns kärna. I ett nät som är känt för att i decennier ha varit mycket pålitligt, vilket Ekfors nät är. Där sänker kunderna sin beredskap mot elavbrott och det tar tid att höja beredskapen. Kunderna har därför mycket lågt skydd mot en driftledning som inte klarar att hålla uppe leveranssäkerheten. I ett nät som är känt för att ha avbrott stup i kvarten har kunderna hög beredskap. Ändå talar vi, i Ekfors fall, i motsats till vad den politiska vulgärpropagandan gör gällande, om ett nät med tariffer i nivå med andras, periodvis högre och periodvis lägre. Ibland högre på grund av tvångsförvaltning och andra myndighetsåtgärder. Men till skillnad från de flesta andra alltid fungerande. Aldrig med evakuerad befolkning.

Om vi tillsätter en helt okunnig ledning som då naturligtvis tillsätter okunniga medarbetare. Så gör nämligen okunniga chefer. Dessutom sådana utan lokalkännedom. Så gör alla stora i branschen. Så säger Gullesjö också att han ska göra. Då har man bäddat för en katastrof.

Om det då blir en katastrof - vilket det förmodligen blir - om något händer. Kommer då, när hus fryser sönder i stort antal och måste överges, om föräldrar eller barn fryser ihjäl utan hjälp - i stort eller litet antal. Kommer då allmänheten att sitta stilla och tycka att det var duktigt myndighetsfolk och duktiga förvaltare men att de nog hade otur? Det tror inte jag. Jag tror att ett inte obetydligt antal kommer att ta reda på var förvaltaren bor och komma på besök. Någon kommer kanske att skicka Hells Angels, Bandidos eller en och annan rysk eller postjugoslavisk gentleman. Men de kommer inte att vara tacksamma. Och det är ingenting som tvångsförvaltaren bör ta lätt på.

Det är det jag har försökt att tala om med den omfrågade skrivningen. Jag har med andra ord försökt rädda livet på en skenande Gullesjö. För det är jag värd ett stort antal ursäkter från det samvetslösa journalistslödder som kablat ut över världen att jag istället hotat döda Gullesjö. Men de lär väl utebli om jag känner sällskapet rätt.

Övertorneå den 13 oktober 2010
Mikael Styrman
.

31 kommentarer:

  1. Jättebra med dina inlägg! Trist att bo i detta nästan förstörda land av socialismen, Tänk vad rika vi alla arbetare och företagare hade varit om vi inte hade haft värdens största ofantliga sektor med alla byråkrater som jävlas med folket som försöker kämpa.

    SvaraRadera
  2. "Bolagets kunder i Övertorneå och Haparanda betalar en avgift som är 158 procent högre än Leabs kunder i Luleå."

    ...så illa kan det väl inte vara Mikael?
    Men Kuriren ljuger väl som vanligt.
    De måste vara nazister som jobbar där...tror du inte det?

    SvaraRadera
  3. Vad har vi lärt oss av detta?
    Jo så viktiga saker som elförsörjning skall inte ett litet privatföretag syssla med.Landets högsta nätavgifter har ni dessutom.Ser fram emot Gullesjös tvångsförvaltning.Äntligen en som har lite kraft i nyporna!

    SvaraRadera
  4. Svar till signaturen Ötåbo:

    Jag vet inte hur stor skillnaden är.
    Det brukar bero mycket på hur jämförelsen görs.
    Men det är väl rimligt att det är en stor skillnad mellan Luleå Energi och Ekfors.

    Luleå Energi är ett välskött elverk,
    med stor andel stadsdistribution,
    i en expansiv kommun,
    som är rädd om sitt lokala elverk.

    Ekfors är ett välskött elverk,
    med enbart landsbygdsdistribution,
    i två kommuner som drivit iväg 2/3 av sina invånare,
    och som gör sitt bästa för att ta ihjäl också sitt lokala elverk.

    Tyvärr har Kuriren många gånger sprungit maktens ärenden just i fråga om Ekfors.
    Om de gör det nu vet jag inte än.

    Inte tror jag att de är nazister som jobbar på Kuriren.
    Där har du nog fel.

    Men jag tror att det är helt vanliga, ganska rädda människor,
    som har hus att betala och barn att föda,
    som gärna skulle vilja granska makten som RIKTIGA journalister gör,
    men som har accepterat att rötan gått så långt i Sverige i allmänhet,
    och Norrbotten i synnerhet,
    att granskningen måste ske med viss försiktighet.
    Hellre då granska något ofarligt...

    Det är inte alla Sveriges journalister förunnat att vara en Janne Josefsson.

    Men om det fanns fler Janne Josefsson bland Sveriges journalister skulle de övriga inte behöva vara så rädda.

    SvaraRadera
  5. Svar till Anonym:

    Vi har väl lärt oss det vi redan visste tidigare.

    Att det behövs små privata elföretag med engagerade ägare för att elförsörjningen ska fungera.
    Alla svenska branscher har sosseriet förstört genom att med tvångsmedel skapa för få och för stora företag som inte konkurrerar, enligt känd planhushållningsmodell.
    I vår bransch har de vuxit till en storlek som i sig levererar oduglighet,
    och förlamning och panik när det oplanerade inträffar.
    Efter varje stor storm, eller snöfall, har sosseriet sagt att det behövs större driftcentraler.
    Fast alla vet att det behövs mindre.

    Det är därför ni hatar Ekfors.
    För att vi inte har de stora företagens långa elavbrott.
    Vi är det levande beviset för att ni har skitit i det blå skåpet i 40 år med er energipolitik.

    Innerst inne vet ni det,
    och jag också.
    Men jag kan le åt det,
    och det kan inte ni.

    SvaraRadera
  6. Inlägg ala gigantum, underhållning, vinklingar, fakta, fabler och framförallt en massa åsikter.. Men detta måste vara ett heltidsjobb va?

    SvaraRadera
  7. Skojig fråga.

    Det är klart det tar lite tid...men någon heltidssyssla är det inte.
    Men det är nog ett nödvändigt ont eller nödvändigt gott - beroende på vad som händer, hur mycket man har att göra och vilket humör man är på.

    Men framför allt är det en helt nödvändig ”propagandaapparatsregulator”.

    För utan bloggen skulle lögnfabriken tuffa på i ett helt annat tempo.

    Det har en klart dämpande effekt på lögnfabriken att vem som helst kan gå in på nätet och se vad som döljer sig bakom ett påhopp.

    Systematiskt spridande av lögner, via media, som vapen, är en svensk paradgren som tenderar att generera mycket arbete för den som blir utsatt. Det blir mindre arbete med att försöka eliminera skadan av sådant om man bloggar.

    SvaraRadera
  8. Ingen annan kan någonting endast allsmäktig Styrman.Han kan minsann!Jag hoppas för dom stackars elnätskunder i Tornedalen att det nu blir slut på detta och att något seriöst företag får ta över elnätet!Lycka till Gullesjö

    SvaraRadera
  9. Svar till Anonym:

    Jo, ni hatar ju människor som inte är självutplånande i sin totala brist på självförtroende och helt beroende av att kollektivet beslutar för deras räkning. Sådana människor kan ni inte kontrollera och ni är besatta av att kontrollera andra.

    Och visst finns det andra som kan och som jag respekterar - och det brukar få veta det också. Men jag kan inte med att hyckla och smöra för oduglingar vars enda företräde är att de tagit sig till toppen av dynghögen på ett möte med människor vars självförtroende de knäckt, med psykopatens skoningslöshet.

    Viljan att uttrycka åsikter om hur elnätskunderna i Tornedalen har det tycks stå i omvänt beroende till kunskapen på området. Eller var det här ännu ett försök att mot bättre vetande sprida ett misskrediterande budskap i opinionsbildande syfte?

    SvaraRadera
  10. Styrmans påstådda omsorg om förvaltarens välbefinnande kan för den okunnige tyckas verka vara sympatisk. Men det är istället ett otäckt sätt att fabulera ihop en historia utan förankring i verkligheten om att allmänheten i Tornedalen skulle ta till medel som de absolut inte är kända för att begagna sig av. Det är kränkande mot alla Tornedalingar att Styrman försöker gömma sig bakom deras ryggar och vågar inte stå för att det är hans egna önskningar. Mycket fegt!

    SvaraRadera
  11. Svar till Anonym (naturligtvis anonym)

    Vi vet väl inte så mycket om vad Tornedalingarna skulle göra och inte göra i den situation som jag beskrivit. Nämligen vad som skulle hända vid ett större elavbrott i sträng kyla. Eftersom de har haft Ekfors som distributör har de aldrig varit i den situationen.

    Något särskilt påstående just kopplat till Tornelingarnas egenskaper har jag inte gjort. Hur har du kunnat förstå det så? Missförstår du avsiktligt? Är du en sån där anonym yrkeskommenterare? En sån där som Göran Persson begåvade världen med?

    Vad jag har sagt är, att Tornedalingarna är bortskämda med god service och därför inte vet hur det går till där ute i den stora världen, där de stora pojkarna distribuerar, där strömmen går och är borta länge.

    Därför skulle ett avbrott i Tornedalen kunna få mycket stora konsekvenser. Mycket större än på andra områden där elkunder är ett luttrat och inte ett bortskämt släkte.

    SvaraRadera
  12. Det är eventuella störningar i Ekfors strömförsörjning som du beskrev samt vad det kunde leda till i form av otäckheter från kunderna gentemot förvaltaren. Och kunderna är bevisligen tornedalingar. Det är mycket fegt av Styrman att försöka gömma sig bakom tornedalingarna.
    Stå för dina hot och önskningar, och blanda inte in utomstående.

    SvaraRadera
  13. Svar till Anonym:

    Så är det. Det är Tornedalingar. Men det är inte därför det skulle kunna hända. Och det har jag inte heller påstått.

    Det skulle kunna hända var som helst där kunderna var vana vid en långvarig hög leveranssäkerhet som plötsligt förbyttes i en osäker leverans. Med svåra skador som följd.

    Nu råkar det hända här. Därför är det Tornedalingar inblandade.

    Är det svårt eller vill du inte förstå?
    Det kanske skulle vara lättare om du gav dig till känna?
    Dina argument får lätt en oseriös prägel när du håller på och tjatar och gör det anonymt.
    Jag får en känsla av att du inte är seriös utan att du bara försöker underminera min blogg.

    SvaraRadera
  14. Kanske är det avreglerlingen av de statliga gamla elnäten ock kraftproduktionerna som är rutten ock boven i detta drama.

    Privatiseringen som gjorts har skaffat fram ägare som är giriga,
    ägare som tror de kan göra hur som helst med "SIN EGENDOM"
    ägare som kanske skiter i förebyggande underhåll eller gör minimalt underhåll ock inte bygger bort kända problem.

    Men va vet jag, jag bor i Stockholm här har vi bara 20 minus på vintrarna

    SvaraRadera
  15. Jävla gläll gränsländningar, ni ska vara jävligt nöjda för att det inte har varit ett enda stömavbrott i Tornnedalen i mannaminne.....

    SvaraRadera
  16. Just...undrar vem som är oseriös och gräver sin egen grav...(??)
    Förresten, har du tittat på ekfors.info...trodde du verkligen att tornedalingarna var så dumma att dom skulle betala till ditt konto...????....

    SvaraRadera
  17. 1.Ordlek
    2.Trams
    3.Girighet
    4.Självupptagenhet
    5.Okänslighet

    SvaraRadera
  18. Svar till anonym:

    Nix, det här har ingenting med någon privatisering av statliga nät att göra.

    Ekfors-bolaget har elektrifierat byggden för ungefär 95 år sedan. Bolaget har själv byggt.
    ägt och drivit sina anläggningar hela tiden.

    Områdena runt Ekfors nät elektriftierades av staten ungefär 35 år senare.

    Jag tror inte det finns några privatiserade statliga nät i Sverige. Det tror jag är en missuppfattning.

    Däremot finns det ledningsägare som skulle kunna göra mer för att förbättra leveranssäkerheten. De blir dock inte tvångsförvaltare. De är ofarliga. Dem har man hållhakar på. Jag vågar påstå att tvångsförvaltade blir bara personer som den organiserade brottsligheten är rädd för.

    SvaraRadera
  19. Svar till anonym:

    ...trodde och trodde...

    Jag TROR att Ekfors kunder förstår skillnaden mellan sin elleverantör som har byggt och driver näten och är garanten för att de fungerar å den ena sidan

    och en advokat med politiskt koppel om halsen som inget kan om eldistribution å den andra sidan.

    Tror man att det är en advokat i Skellefteå som ska se till att elnäten fungerar då ska man betala dit.

    Tror man i stället att det i likhet med de senaste 95 åren är Ekfors som ser till att elnäten fungerar ska man betala till Ekfors.

    Man kan inte räkna med att betala till en advokat i Skellefteå men tro att Ekfors ska komma och hjälpa en när man sitter med skägget brevlådan. Ska man ha Ekfors ska man betala till Ekfors - så enkelt är det!

    SvaraRadera
  20. Svar till anonym utan signatur.

    Vad är det här för någonting?
    Är det de fem socialdemokratiska dödssynderna?
    Vad är meningen - ska jag associera fritt runt orden? - OK:


    1. Ordlek = Alla ska med. Vi kan inte vänta.

    2. Trams = Tvångsförvaltning av landets mest välskötta elnät.

    3. Girighet = Anna Johansson-Visborgs stiftelse. Rönneberga kursgård & familjen riksdagsman Ola Rask (S).

    4. Självupptagenhet = Tomas Bodström eller Sven-Erik Bucht - målfoto avgör.

    5. Okänslighet = Ahmed Agiza och Muhammed al-Zery.

    SvaraRadera
  21. Det kommer in en del kommentarer utan namn - naturligtvis - det passar ju bra för aktiva partiarbetare som vill påverka extra mycket genom att utge sig för att vara gräsrötter eller vanliga medborgare istället. Som i länstidningarna där en handfull yrkesdemonstranter står för merparten av kommentarerna.

    Dessvärre saknar de även signatur och det ställer till lite problem. En del av dem är ju bara uppkast från partiarbetare som har blivit lurade hela livet och blir kränkta av att bli påminda om det. Andra inlägg är av visst allmänintresse.

    Det är inte helt lyckat att de saknar någon sorts signatur. Det gör det grötigt och oöverskådligt att kommentera dem eftersom bloggprogrammet lägger in dem i kronologisk ordning och jag inte hinner hålla på med sådant här varje dag.

    Om Ni nu inte vill använda namn, och det förstår jag ju, ifall ni är pampar och småpåvar som vill utföra ”nyttigt partiarbete” av Göran Persson-typ, dvs anonymt under falsk pseudonym.

    Försök i alla fall använda lite kreativitet och hitta en egen signatur eller pseudonym så att det går adressera ett svar. Kommer Ni inte på något bättre kan ni ju alltid kalla er Olof Palme 1, Olof Palme 2, osv. Det viktiga är att man skilja olika inlägg åt.

    SvaraRadera
  22. att Ekfors varit motarbetet är helt klart, ända sen lång tid tillbaka.. ett faktum finns, och det är att i övertorneå kommun och visst, Tornedalen i allmänhet så finns ett så stort missunne och avund gentemot människor som "lyckas" . Men det är våran folksjäl här och ändå känner jag en stolthet att vara från Ötå!! så jag är nog en likagod kålsupare som de flesta i samhället MEN med den stora skillnaden att jag tycker att Styrman och Ekfors har behandlats fel,vi ska inte låta tex. Vattenfall ta över detta också, DÄR jobbar arbetsskygga töntar som är så nöjda med sitt pappersskyfflande. Ekfors skulle kunna vara ett välskött blomstrande företag i Tornedalen, som skulle kunna stasa på varför inte lite vindkraft och sånt... men vi måste låta det utvecklas och framförallt denna cirkus med tvångförvaltning av nån självupptagen girig advokat i spetsen ska sparkas ut me huvet före från våran tornedal.

    SvaraRadera
  23. Det är otroligt vilka fåniga insändare somliga lämnar! Idiot-kommentarer om Mikaels person o.dyl. Helt irrelevanta kommen-tarer, som för oss längre och längre bort från kärnfrågan: Äventyrar Gullesjö säkerheten? Är arbetet med stolpar och ledningar undermåligt? Det verkar korkat av insändaren "Anonym" att ifråga-sätta Mikael Styrmans kunskaper inom elområdet. Det här är en otroligt intressant blogg, vilken vi följer med stort intresse. Vi tycker att det är mycket märkligt att en kommun kan vägra att betala räkningar! Eländet för Ekfors kraft började ju när Haparanda kommun, med kommunalrådet Bucht i spetsen, vägrade betala räkningar-na! Glöm inte det, alla ni som spyr galla över Mikael!

    Eva

    SvaraRadera
  24. "Oljan stelnar strax under 30 grader. Slangar blir stela och spröda vid ungefär samma temperatur. Etylenglykol och vatten börjar frysa vid -40 grader vid idealiska förhållanden. I verkligheten ofta redan vid -34 vid vilken temperatur även Propylenglykol och vatten börjar frysa."

    Nja. Du får väl räkna med att bilen är igång och att kylvattnet ligger på ca +80grader.

    SvaraRadera
  25. Det är klart att det är lite förenklat uttryckt, av naturliga skäl. Men nej, man behöver inte räkna med att bilen är igång och att kylvätsketemperaturen stiger därför att möjligheten att bilen är igång, av många andra skäl, kan visa sig endast vara teoretisk.

    En bil utrustad som våra svenska bilar och som står ute i -50 grader C får man nämligen inte igång, så det blir ingen temperaturhöjning på kylvätskan.
    Spröda slangar brister eller kan brista innan någon temperaturhöjning på grund av motordrift sker.

    I broms- och styrservoslangar sker ingen eller ringa, åtminstone helt försumbar, temperaturhöjning. Det var egentligen dessa oljor och slangar jag närmast avsåg.

    Om man får igång motorn, efter att ha haft bilen i varmgarage, är det möjligt att inte frystemperaturen på kylvätskan har någon större betydelse. Men temperaturen på kylvätskan blir mycket måttlig.

    I Sverige ska dieseloljan, enligt uppgift, klara av att vara flytande i -32 grader C.

    Om man parkerar bilen med stängd motor eller om motorn stannar, t ex för att bränslet fryser eller av annat skäl, får man gå hem - om man kan.

    SvaraRadera
  26. Det har aldrig varit 50 grader kallt inom Ekfors Krafts område. Inte ens i närheten.

    Enok

    SvaraRadera
  27. Sista veckan i januari 1999 var det runt -50 eller mer hela veckan.

    Då stod ni inte på de anonyma barrikaderna och kraxade.

    Då satt ni hemma med mössan i hand och hoppades att Micke skulle fixa allting åt er medan elavbrotten var legio runt omkring oss.

    SvaraRadera
  28. Gratulerar till Sveriges roligaste blogg.
    Underhållningsvärdet är nästan lika högt som skyltkampanjen för några år sedan.
    Varför slutade den så abrupt förresten? Det var många i Sverige, ja även utomlands, som inte hade hunnit ta del av den.
    Hoppas att den här bloggen blir mer långlivad, det är den värd.

    Joseph

    SvaraRadera
  29. Jag ber att få motkommentera igen.
    Extrema temperaturer som -50grader är sällsynta. De återkommer enligt SMHI:s med 15-30års mellarum. Då pratar vi dessutom om momentana mätningar. Medeltemperaturen under dygnet är långt ifrån så extrem, och det är naturligtvis helt självklart att man inte anpassar alla fordon efter dessa extremer.

    Det är möjligt att diesel skall klara -32grader, men i verkligheten klarar den mycket mer. Hur tror du annars lastbilarna skulle klara av att gå i temperaturer under -40? För ett par år sedan hade man dock problem med att bränslet frös, men det berodde på att någon räknat fel och tillsatt för stor andel av någon vegetabilisk miljödiesel (det var på prov). Sen finns det antifrysmedel att tillgå till alla vätskor.

    Vidare berörs inte lastbilar av slangar, då de har bromsrör med tryckluft. Personbilar klarar sig naturligtvis sämre, men måste man som privatperson verkligen ut och köra precis när temperaturen är som lägst?

    Det GÅR att köra i dessa temperaturer. Normalt sett stänger man inte av lastbilar när det är så kallt (man byter förare och fortsätter) men om man gör det finns det lämpliga externa dieseldrivna värmare på sisådär 10kW eller mer som man värmer upp tråg och växellåda med från undersidan. Dessutom tillkommer webastovärmaren på 7kW som är inbyggd i motorn.

    Övriga problem vid dessa temperaturer är smörjfett i axlarna. Det är olämpligt att stå stilla längre tider, då fettet snabbt stelnar och blir trögt. Att hålla bilen rullande är av stor vikt.

    Men du har givetvis rätt till så vida att brytpunkten ligger där kring -45grader. Mer än så börjar bli problematiskt. Där med inte sagt att det är omöjligt att köra en bil vid -50.

    Vidare är det givetvis helt rätt att ta upp frågan, men jag är tveksam till dina aftonbladet-lika påståenden präglade av överdrifter/uppåt-avrundningar på de fakta som gynnar din ståndpunkt, och vice versa. Jag anser att man bör vara saklig, tydlig och använda "rätt" siffror när man framför något sådant här, annars finns risken för minskat förtroende.

    SvaraRadera
  30. Svar till Tomas:

    Det går an att spå om vädret liksom om framtiden. Men det är inte lätt att veta. Statistik är statistik och det kan man inte låta styra allt i detalj. När kartan och verkligheten inte överensstämmer måste verkligheten få styra och det måste vi rusta oss för.

    Det hjälper inte att extrema temperaturer inträffar sällan när fråga är om samhällsviktiga och livsupphållande funktioner som inte är rustade när de inträffar. Vitala samhällsfunktioner som att husen kan hållas varma måste fungera.

    Privatpersoner måste ut och köra om strömmen går och husen blir utkylda. Då blir situationen kör eller dö!

    Det går inte att köra bil om inte bilen går igång eller om styrservoslangar brister.
    Inte heller hjälper det, att det teoretiskt finns värmare som skulle kunna användas om ingen i praktiken har dem.

    Undantagsvis kan det gå, för någon, att köra i extrem kyla även med fordon som inte är byggda för eller utrustade för det. Tycker du att det är en acceptabel ambitionsnivå? Att det kan lyckas för någon undantagsvis?

    En bussåkare kan ligga hemma på soffan och vänta på bättre väder och låta någon annan köra. Det kan inte en elleverantör göra. Inte heller någon som inte kan hålla huset varmt.

    Jag tycker också att det är viktigt att använda rätt siffror. Därför har jag gjort det.
    Prata inte om överdrifter när det inte är använt några om inte din avsikt är att desinformera.

    SvaraRadera
  31. Jag minns den veckan då det var närmare -50, minns det väl för det blev strömavbrott i vårt hus, vi fick tur nog igång bilen fast den inte var i varmgarage så vi kunde åka till bekanta under tiden, temperaturen sjönk fort inomhus minns jag, det tog inte mer är ett 2-3 timmar så var det för kallt att vistas i huset.

    SvaraRadera