måndag 9 januari 2012

Om HD:s två beslut att inte bevilja prövningstillstånd

.

Vad beträffar Högsta Domstolens ställningstagande att inte medge prövningstillstånd i frågan om det näringsförbud som jag dömts till, samt inte medge prövningstillstånd i fråga om den politiska konkursdomen mot Ekfors Kraft AB konstaterar jag följande:

Det finns inga bevis som belägger att Högsta Domstolen skulle ha låtit sig påverkas otillbörligt. Å andra sidan ligger det i sakens natur att det inte skulle föreligga några sådana bevis även om så hade skett. Därför återstår det för oss medborgare, som kan tänka själva och som intresserar oss för frågan, att göra en egen intelligent analys.

Högsta Domstolens ställningstaganden kommer inom loppet av några dagar från varandra. Det ena kommer under mellandagarna, det andra mellan nyår och trettonhelgen. De kommer i en tid då Ekfors Kraft AB:s elnät har tvångsförvaltats av staten i femton månader varvid staten konfiskerat alla intäkter vilka uppgår till väsentligt större belopp än alla Ekfors-bolagens skulder. Det vill säga enbart intäkterna är större, bolagens alla övriga tillgångar oräknade. Besluten kommer dagarna innan kronofogden ska sälja mina fastigheter och i syfte att skinna mig inpå bara kroppen har annonserat ut dem just före jul för försäljning genast efter trettonhelgen, vilket med till visshet gränsande sannolikhet är unikt i svensk statsförvaltnings historia.
Allt åtgärder som är främmande för en utvecklad rättsstat och finner sin like senast i ariseringens Tyskland på 1930-talet.

Högsta Domstolen är inte vilken byadomstol som helst. Landets högsta domstol ska vara en garant för att rättvisan är oväldig och inte låter sig påverkas. Vi har en debatt i Sverige idag om huruvida det är ett hot mot rättssäkerheten att som domare i våra domstolar deltar politiker i egenskap av nämndemän vilka inte kan skilja på domarrollen och politikerrollen. Hela den frågeställningen förbleknar naturligtvis om inte landets högsta domare heller förstår innebörden av Olaus Petris domarregler som är författade redan på 1500-talet, som finns i varje svensk lagbok och som alla svenska jurister blir utbildade om i sin juristutbildning.

Högsta Domstolen sällar sig sannolikt härmed till sina ryggborstande bröder och systrar som med god fart leder oss mot rättsstatens slutgiltiga sammanbrott.

Övertorneå den 9 januari 2012
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

  1. Svar till Anonym:

    Tack för tipsen.

    Det är tyvärr inte många bokstäver rätt vad gäller tvångsförvaltningen i media.
    Endast distributionsnätet är tvångsförvaltat - inte den övriga verksamheten - och det för ett par rapporters skull som ingen egentligen vill ha.
    De är bara legalt alibi för en ingripande åtgärd mot bolaget.
    Syftet är att komma över kapitalflödet för att sedan kunna försätta företaget i konkurs - vilket också skett.
    Lagstiftningen är en ad-hoc lagstiftning tillkommen för att konfiskera vårt företag och få det att se lagligt ut.
    Den mediala granskningen av myndigheternas göranden är i vanlig ordning obefintlig.
    Rapporteringen närmast, och troligen medvetet, direkt vilseledande.

    SvaraRadera
  2. Återigen visar en undersökning att elpriset i minst 32 andra komuner i landet är högre än i Övertorneå kommun. I Norrbotten hamnar Gällivare, Haparanda, Kalix och Jokkmokk bland dom 10 dyraste kommuerna i landet.

    SvaraRadera