torsdag 14 juni 2012

Fler Lagarde-grodor

.
IMF-chefen Christine Lagarde utmärker sig, enligt medias rapportering, åter för sin distans från verkligheten. Och, som vanligt, positionerar hon sig på korruptionens sida – mot folket.

Nu påstås hon i en intervju i CNN ha poängterat vikten av att grekerna betalar skatt. Och visst är det så. Ingen stat går att hålla ihop om inte dess medborgare lojalt betalar skatt.

Men Lagarde missar den viktigaste poängen. Den grekiska staten måste leverera det som medborgarna betalar för. Annars kommer ingen att betala skatt, hur många förmaningar, av skattemedel välavlönade surfare som Lagarde, än förmedlar.

Hade den grekiska staten gjort sitt hade inte detta varit något problem. Det är ju inte den enskilda medborgarens sak att truga på en korrumperad stat skatt som staten inte bryr sig om att ta in och vars motprestationer den inte bryr sig om att tillhandahålla. Och det är där det har brustit i Grekland. Det är fullständigt lönlöst att tro, att grekerna ska orka med, eller ens vilja, att både bli tvingade att betala dryga mutor för att få statens arbete utfört och dessutom betala skatt utan att det leder till att staten sköter sina åtaganden.

Hade den grekiska staten fungerat, bekämpat korruption, och låst in de korrumperade skurkar som även Lagarde återkommande gnider sig emot, skulle den grekiska staten inte ha några problem idag.

Det är av allt att döma den vägen problem måste tacklas. Man måste få staten och det grekiska rättsväsendet att fungera. Då kan Grekland få in sina skatter. Att försöka få in skatter till en dysfunktionell stat genom vilken den central- och västeuropeiska maffian cirkulerar skattemedel till sina egna banker riskerar leda till en utveckling i Grekland som knappast ens en revolutionsromantiker önskar sig.

Lagarde och hennes kollegor, inte minst de grekiska, bör sopa rent framför den egna trappan innan de bannar grekerna att betala skatt till den dysfunktionella lekstugan som egennyttiga och korrumperade politiker driver i Grekland.

Gulag-Kolmården tisdag den 12 juni 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar