onsdag 23 januari 2013

Slavar i skogen - javisst!



Uppdaterad ons 23 jan 13, kl 13:45.

Kvällens Uppdrag Granskning ska handla om slavarbetare från Kamerun som kommit till Sverige för att jobba i skogen och sedan, som det verkar, inte har fått betalt. Åtminstone inte fått vad de trodde att de skulle få.

Att även den svenska skogen skulle vara hemsökt av slavarbete förvånar dess värre inte. Det är ju känt sedan tidigare att bärbranschen, delvis med statligt indirekt engagemang i täten, länge ägnat sig åt slavhandel. Bidragsbedrägerier eller bärslavhandel - det kan väl gå på ett ut. Kriminalitet som kriminalitet. Tyvärr är väl detta en naturlig konsekvens av att offentliganställda i stor utsträckning avskaffat sitt eget straffansvar. Om en tjuvaktigt eller kriminellt lagd person har att välja mellan en tillvaro där denne är utsatt för granskning och straffansvar och en tillvaro som straffriförklarad i gräddfil - vad väljer vederbörande då?

Lagstiftningen, och missriktad kollegialitet, har därför gjort den offentliga sektorn till ett reservat för straffriförklarade brottslingar.

Att slavhandeln skulle hemsöka just SCA är också följdriktigt. SCA har, så länge man kan minnas hållit Norrlands skogsägare förslavade. I de områden där SCA dominerar har normalt priserna legat åtminstone 15-20 % under prisnivån i angränsande områden, ofta mer. Priserna har varit högre både norr och söder om SCA-land. Att priserna är högre på södra sidan är inte så konstigt. Men att de är högre på norra sidan är mycket avslöjande.

Förklaringen till detta är att SCA har förvärvat stora skogsområden i Norrland. Med dessa som hävarm har man sedan stulit avkastningen även från övriga skogar i området. På psykopatspråk blir det att man har nyttiggjort sig en stark marknadsposition.

Sönderdelning av timmer - sågning med andra ord - skapar mycket svinn i form av spån, flis och bark. Relationen är ungefär som vid slakt och styckning av kött. Hälften av volymen blir sågat virke. Resten blir det nyss nämnda spillet. Sågverkens ekonomi styrs därför i hög grad av vad man får ut för restprodukterna. Om något sågverk betalar för mycket för virket till skogsägarna sänker SCA priset på restprodukterna.

I gengäld - om de fogar sig i SCA:s monopol - får då sågverken billig råvara. Det borde ge dem god konkurrenskraft och god lönsamhet. Jag nämnde detta för en skogsman från SCA-land en gång. - Pyttsan, sa han, och påminde mig om en gammal sanning: man är aldrig effektivare än man behöver vara (åtminstone gäller "sällan").

Sågverken i området är högt skuldsatta och ineffektiva, berättade han vidare. Det föranledde mig att lite senare titta på deras årsredovisningar och de stöttade hans uppgifter. Den artificiellt, eller suspekt, skapade låga inköpskostnaden hade inte resulterat i starka sågverksföretag utan i svaga. Motsvarande gäller skogsentreprenörerna. De stora skogsbolagen förslavar, suger ut och förbrukar skogsentreprenörer på samma sätt som IKEA konsumerar snickerier - alla utom ett. Så hela skogsnäringen i området, och därmed en stor del av bygden har blivit efterbliven. Inte så konstigt. Det är också den förväntade effekten av monopol enligt liberala teorier.

Eftersom jag räknade på fastigheter som var till salu studerade jag möjligheten att köra ut virket ur SCA-land och sälja det på annat håll. Om jag kunde köra iväg virket 35 mil bort kunde jag få nästan 100 kr mer per kubikmeter. Vid tiden var det, vill jag minnas 20-25% mer. En helt avgörande konkurrensfördel om det gick att genomföra.

Vägnätet som ledde till SCA:s industrier var förhållandevis starkt. Vägnätet som ledde ut ur SCA-land var undermåligt, svagt, backigt och kurvigt med smala vägar. Järnväg fanns det. Men dess förmåga att svara upp mot efterfrågan var ett skämt. Och är förmodligen så än idag. Järnvägen lever kvar i sitt 1800-tals reservat där man är befriad från prestationskrav. Och där dess inriktning mot att endast serva stora och statiska företag är konserverad.

Det är klart att det här är verkan av korruption. Det krävs mer än bara några bolagsjakter med landshövdingar för att det ska bli så här. Men det hindrar inte att landshövdingejakterna försvarar sin plats i korruptionens pussel.

Detta skulle inte ha varit möjligt utan korrumperade och inkompetenta politiker som har valt att skydda SCA mot folket istället för att skydda folket mot SCA.

Övertorneå onsdagen den 23 januari 2013
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

  1. http://www.di.se/artiklar/2012/9/11/sveaskog-i-skandal-med-rumaner/?activetab=HotDiscussions

    SvaraRadera