torsdag 4 februari 2016

Synd om Arlas vd

.
Uppdrag Granskning har synat Arlas affärer. Rättare sagt hur Arlas pampar slösar och skor sig själva medan bönderna går i konkurs.

Först tyckte jag att vd:n Henri de Sauvage Nolting var en slug och beräknande psykopat, mycket väl medveten om att han och hans underhuggare suger ut bönderna på ett både oetiskt och olagligt sätt. När någon läcker uppgifter om svindlerierna kopplas, får man förmoda, PR-byråns mediaträning in. När man får reda på vad Uppdrag Granskning har blir det en förebyggande debattartikel i Dagens Industri, som gärna står till tjänst för psykopater i näringslivet som i förebyggande syfte vill tvätta sin skjorta. Men allt är spel för kulisserna. Chefer och mellanchefer som stjäl ur företaget ska inte göra låtsasavbön i affärspressen. Istället ska de avskedas. Men alla håller varandra om ryggen. Vd:n kallar det inte stöld och svindlerier utan ”kostnadskultur”.

Arlas vd säger att man jobbade långa dagar på sitt 4 dagars möte med DLF i Paris. Om det är så kan man ju lika gärna åka till Säffle eller Hallsberg. Då uppkommer heller aldrig problemet med fruns resa. Eftersom de jobbar hela tiden behöver de väl inte åka till Paris? Det blir ju bara dyrt i onödan.

Sauvage Nolting ljuger obesvärat. Det är uppenbart att han och de bönder han parasiterar på existerar i helt olika världar. Bönderna i UG:s program tycks helt oförmögna att ta in vilken skrupelfri skurk de gjort till sin vd. Och när den sluge bedragaren är samarbetsvillig och tillmötesgående blir bönderna helt ställda. Till synes oförmögna att skilja på vad som är äkta och vad som är teater.

Underhållande att Arla:s kleptomaner ringde runt till leverantörer och talade om för dem vad de skulle ljuga när Uppdrag Granskning senare hör av sig.

Anmärkningsvärt också att bönderna håller sig med chefer som mutar sig fram. Är det verkligen den framtoning bönderna vill ha i umgänget med sina kunder? Att man säljer genom att muta kundernas medarbetare? Även bönder med god ekonomi lever nog farligt om de genom sina företag beter sig så på marknaden. Det må vara Sauvage Nolting och hans medbrottslingar som står för hantverket, men det är bönderna som låter dem hållas. Och det är bönderna som så småningom drabbas om konsumenterna tappar tålamodet med Arlas bedrägerier. Om de ljuger om allting annat - vad är det som säger att de inte också ljuger om vad som finns i maten? Vågar vi konsumenter köpa mat som processas av gravt kriminella psykopater?

En liten kuriosa-upplysning i det späckade och upprörande programmet: Det går att få uppfattningen att det finns en skillnad mellan den fackliga rörelsen utan kontroll och bondekooperationen, likaledes utan kontroll. Båda är stora organisationer utan ägarstyrning och kontroll. Men i den fackliga rörelsen skriver man hororna på rummet och låter hotellet betala dem, medan de i bondekooperation tycks kalla hororna för ”putter-grepp” till golfklubbor.

Än en gång: Vi saknar av allt att döma ett rättsväsende i det här landet. De här kleptomanerna löper inte minsta risk att rannsakas och straffas. Uppdrag Gransknings inslag om Arla är en tydlig påminnelse om den systemkollaps vi befinner oss i. Med stora företag utan ägare i egentlig mening och i avsaknad av ett rättsväsende, hamnar de grova brottslingarna i ett laglöst Nirvana, i vilket de får stjäla hur mycket de vill - utan risk.

Jag inledde med att tycka att det är synd om Henri de Sauvage Nolting. Och det är det väl? Om man har en lön på en halv miljon kronor - per månad - plus alla kostnader täckta - och inte har råd att köpa en flygbiljett till Paris åt frun - då är det väl synd om en? Men det finns hjälp att få. På Arbetsförmedlingen får man fungerande hjälp att efter en tid anpassa sina utgifter till sina inkomster. Det är av allt att döma mer än en chef i bondekooperationen som bör få hjälp av Arbetsförmedlingen - utan fallskärm. Fallskärmar utbetalas inte till brottslingar.

Södertälje torsdagen den 4 februari 2016
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar