.
En intressant batalj pågår just nu mellan diktaturerna USA, Turkiet och Ryssland. Saken uppmärksammades av Aftonbladet den 7 juni i en artikel med rubriken ”USA ökar insatsen i luftvärnsbråk med Turkiet”.
Bakgrunden är - såvitt vi vet - att Turkiet, som leds av diktatorn Recep Tayyip Erdogan, tidigare köpt det amerikanska smygarflygplanet F-35. Planen utvecklas delvis och ska även delvis tillverkas i Turkiet och utbildningen av piloter har börjat. Turkiet är som bekant en av USA:s vasallstater i försvarsalliansen NATO och har flaggat för att man vill köpa 100 plan.
Nu har Turkiet ratat det amerikanska luftvärnssystemet Patriot och istället valt det ryska S-400, vilket har fått den amerikanska militärdiktaturen att gå i taket. S-400 är ett system som är designat för att kunna skjuta ned plan som F-35 och Turkiet ska även delta i utvecklingen och tillverkningen av nästa ryska luftvärnssystem - S-500.
Amerikanerna, genom sin tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan hotar med att avbryta utbildningen av turkiska piloter på F-35 om Turkiet inte ändrar sig och istället väljer det amerikanska Patriot.
USA:s officiella inställning är att man givet omständigheterna inte kan lita på att inte hemligheter om F-35 läcker från Turkiet till Ryssland.
Man kan väl inledningsvis konstatera att det råder ett ganska rått och okonstlat förhandlingsklimat när USA säljer sin krigsmateriel till sina vasallstater. Det hycklas inte om rent spel eller om att respektera kunden.
Det är intressant att Turkiet väljer just ryska S-400. Det kan tolkas som att turkarna inte litar på amerikanerna. Kanske befarar turkarna att amerikanerna bygger in lönndörrar i systemen i deras F-35-flygplan och deras Patriot-system om de köper ett sådant luftvärnssystem. Det betyder i så fall att turkarna befarar att USA gör precis så som USA anklagar kinesiska Huawei för att göra. Det gamla talesättet ”efter sig själv känner man andra” ligger nära till hands.
Det framgår inte av Aftonbladets artikel huruvida USA ännu levererat några F-35-plan till Turkiet. Men om de har gjort det och USA vägrar utbilda turkarnas piloter samt vägrar leverera fler plan till Turkiet har kanske landet problem. Då kanske man istället måste köpa det ryska planet SU-35S. Och så får man kanske byta in de amerikanska F-35-planen mot de ryska - om turkarna törs. Man kan lite roat fundera över F-35-planens andrahandsvärde i en sådan affär.
Då uppkommer ju nästa tvivel. Kan turkarna lita på att inte även ryssarna gör på samma sätt som amerikanerna och som amerikanerna anklagar kineserna för? Kan de lita på att inte även ryssarna bygger in lönndörrar i systemet som gör att de kan slå ut både turkarnas flygvapen och deras luftvärn?
Kanske slutar detta - om turkarna står på sig - med att turkarna måste välja ett annat flygplan än både F-35 och SU-35S, ett plan från ett tredje land? Har ett sådant tredje land ett flygplan att erbjuda som är konkurrenskraftigt i förhållande till amerikanernas F-35?
Ett delikat problem för Turkiet. Man måste väga vilket land som man litar minst på. NATO:s fiende Ryssland, tillika Turkiets historiska fiende, eller Turkiets ”allierade” USA. För NATO är Turkiet en viktig allierad som kan tillhandahålla flygbaser nära viktiga mål i Ryssland. Omvänt är förstås Turkiet en potentiellt viktig partner till Ryssland eftersom ett närmande länderna emellan skulle kunna befria Ryssland från det hot som amerikanska baser i Turkiet kan innebära. Det ligger därför i korten att Turkiet kan ha större anledning att givet omständigheterna lita mer på sin allierades fiende än på sin egen allierade.
För USA är detta också ett delikat problem. Man kan behöva öva på sin ödmjukhet. Det är ingen amerikansk paradgren efter det långvariga ”samarbetet” med de fega och lättstyrda krakarna i Europa.
Det här blir intressant att följa. Erdogan har fortlöpande stärkt sin ställning på den turkiska demokratins bekostnad och är numera en fullfjädrad diktator. Men USA som brukar samarbeta bättre med diktatorer än med folkvalda ledare har ju många gånger tidigare undergrävt och störtat diktatorer som inte samarbetat med USA.
Minns ni den gamla historien om varför det aldrig sker någon statskupp i USA?
- Det finns ingen amerikansk ambassad i Washington...
Falun söndagen den 9 juni 2019
Mikael Styrman
.
Man undrar ju varför framförallt USA envisas med s.k stealth-teknik? Utvecklingen har ju sprungit ifrån denna teknik i och med ny radarteknik så den är närmast helt värdelös mot länder med avancerad radarteknik som t ex Ryssland, Kina etc. Visst, det underlättar när man ska bomba sönder länder i Mellanöstern och Afrika som inte har denna teknik men annars känns det mer som ett lurendrejeri mot skattebetalarna som får stå för notan. F-35 anses av många militära experter som för dyrt och ganska värdelöst alternativ om man nu inte ska bomba i u-länder vill säga.
SvaraRaderaBenny
Du gav nog svaret själv. Det är förmodligen en del av affärsidén och präglat av förakt för beställaren.
SvaraRadera