lördag 12 augusti 2023

Den perfekta stormen på Maui

 .

Det är nog mycket osannolikt att dödstalen efter skogsbranden på Maui skulle kunna stanna någonstans i närheten av de siffror som hittills presenterats gällande bekräftat antal döda. Det är svårt att tro annat än att de nuvarande siffrorna för döda respektive saknade ska komma att spegelvändas innan det här är färdigt - men lite i sänder. Ungefär Estoniasiffror i så fall. Det är i så fall inte särskilt mycket. Enligt Wikipedia hade Lahaina 11.704 invånare år 2010.  


Om det vore på något annat sätt med antalet omkomna skulle det knappast stå så stora mängder uppbrunna fordon på gatorna i Lahaina som bilderna därifrån visar. Men det är säkert omöjligt att veta något i nuläget, i chocken efter det inträffade, och utan fungerade kommunikationer. Rimligen råder också betydande oklarheter om vilka utomstående som funnits på Maui vid brandtillfället. I en situation innebärande att kommunikationerna inte fungerar i området är det naturligtvis ogörligt att reda ut i den nära framtiden.


Själva stormen - rättare sagt de mycket hårda vindarna - som gav bränderna deras mycket snabba och katastrofala utbredning är lätt att tycka att den passar in på beskrivningen ”den perfekta stormen”. Orkanen ifråga har inte ens nått i närheten av land men har tillsammans med ett nordligare lågtryck skapat mycket starka vindar över området. 


En annan faktor som nämns frekvent och som kan ha spelat in är torka. Det rapporteras åtminstone om påtaglig torka. Om jag förstått saken rätt handlar det om under senare år uppkommen påtaglig torka. Det kanske finns bättre information om detta, men inte på de vanliga lättillgängliga forumen. Där beskrivs istället ett påtagligt fuktigt klimat i vilket man hela tiden är blöt, antingen av regn eller av svett. Delar av Hawaiiöarna hör till Jordens mest nederbördsrika områden. Dock inte Maui, som ändå normalt ska få nästan dubbelt så mycket årlig nederbörd i jämförelse med Sverige. Kanske får vi så småningom ta del av en mer initierad rapportering som ger mer kött på benen om torkan och nederbörden?


Det där med torkan och nederbörden kan ju annars med facit i hand bli ett ganska självuppfyllande påstående. Givet vad som hänt blir det svårt att hitta någon yrkesman som står i kö för att uttala: ”Här har vi inget problem med torka”. Det törs nog ingen vanlig dödlig säga, vare sig det är sant eller ej.


Om det nu är så, att klimatet faktiskt ändrats så att det rått torka på Maui under senare tid, är väl inte det heller något glädjebesked för resten av världen. Det lär finnas ganska många områden i världen som står i kö för att brinna upp under helt okontrollerade förhållanden. Bland annat rapporteras ju att avverkade delar av Amazonas regnskogar efter avverkningarna kännetecknas av just torka.


Mycket uppmärksamhet riktas mot att allmänheten inte fått larm om branden i tid för att kunna sätta sig i säkerhet. Den bild som man får av detta - på avstånd - är att det inte nödvändigtvis är möjligt att åstadkomma ett sådant system. Brandspridningen är rimligen så snabb under angivna förhållanden att det inte går att skydda sig mot branden med larm. Skulle man försöka - vilket man säkert kommer att göra - riskerar man att få ett system som blåser till storlarm stup i ett, vilket resulterar i att man så småningom ignorerar larmen. Säkert kommer man dock att analysera prognostiserade vindar på ett helt annat sätt i framtiden än vad man gjort hittills.


Det omtumlande för många blir nog att konfronteras med hur värnlös människan är mot naturens krafter - trots alla industrisamhällets resurser. Vi, eller i det här sammanhanget snarare den amerikanska staten, kan spränga de Hawaiianska öarna i luften flera gånger om. Man har så mycket krigsfartyg att om alla försökte ramma en av öarna skulle den nästan kunna klyvas i två delar. Man har så mycket stridsfordon att om de alla lagrades på en av öarna skulle den riskera att sjunka. Om man istället kunde koppla en lina till alla sina stridsflygplan och stridshelikoptrar skulle man nästan kunna lyfta Maui och istället ställa ned ön i Atlanten, närmare New York, vilket vore praktiskt. Men man satsar så lite på civilförsvar att man inte kan släcka en brand i ett snår utan att hela staden Lahaina och 1.700 hus brinner ned till grunden. Nog känns det som om mänskligheten i vanlig ordning använder sina resurser till fel saker. Nå, å andra sidan kanske det inte gör så mycket? Vi är ju redan så många att vi håller på att ta livet av oss allihop. Det kanske inte gör så mycket att det brinner en del? Kanske borde det brinna mycket mer? Naturen tycks i vart fall vara i färd med att minska mänsklighetens numerär till ett värde som naturen orkar bära. Människan å sin sida synes brinna för att först hinna utplåna naturen.


Der här är ju naturligtvis ganska tillspetsat uttryckt. Det är ju också lätt att vara spydig och överlägsen som svensk. Men de våra utmärker sig ju inte precis. Det räcker ju med att det pyr i en myr så brinner en halv kommun. Då har vi ändå ett betydligt svalare klimat. Hos oss är problemet på en annan bog. Vi bygger visserligen inga hangarfartyg. Här tillvaratas inte heller den gamla kunskap om skogsbränder som funnits utan skogsbränders bekämpning sätts istället i händerna på politiskt pålitliga kontorsråttor som knappt har sett en skog, än mindre hanterat en hyggesbränning eller skogsbrand. Tacka fan för att det brinner. Tänt är bränt!


Falun lördagen den 12 augusti 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar