lördag 28 oktober 2023

Vad är sant om elbilarna?

 .

Den industrialiserade världen har nu en tid varit drabbad av klimatchock, vilken sedan övergått i elbilshysteri.


Men elbilshysterin verkar övergå i någon sorts baksmälla nu. Kanske lockas inte bilköparna av att tillbringa kvällar och nätter campande på vägkrogarnas parkeringsplatser i väntan på sin tur att få ladda? Kanske retar man sig på att en elbil som är billigare att bygga måste kosta mer att köpa än en fossildriven bil? Eller genomskådar man det orimliga i att övergå till bilar som kräver mer insatsvaror och råvaror under tider av annalkande råvarubrist, vilket ju hybridbilarna gör? De ska ju släpa runt dubbla drivkällor, både batterier och bränsletankar, vilket fördyrar bilarna och ökar råvaruåtgången både vid tillverkning av bilarna och vid användning av dem.


Men vad är egentligen sant och vad är osant om elbilarna? Är det realistiskt att i forcerat tempo byta ut bilparken, att skrota de fossildrivna bilarna för att istället ta eldrivna bilar i bruk? Blir något bättre av att vi skrotar avgasrenade bilar medan resten av världen kör helt orenade bilar,  eller skulle det istället göra ont värre?


Den vanligtvis påläste och frispråkige samt ofta obekväme Hanif Bali är inne på att det inte är möjligt att genomföra en massiv övergång till elbilar. Det saknas helt enkelt tillräckliga mängder av för ändamålet erforderliga råvaror. Jag har inte sett att dessa påståenden har blivit bemötta och vederlagda. Det talar starkt för att Bali har rätt.


Det har inte hindrat de vanliga charlatanerna från att rycka framför allt skattebetalarna på massor av miljarder genom att på bred front starta elbils- och batteritillverkning. Det har inte heller hindrat stora delar av fordonsindustrin från att gå ”all in” i elbilsvärlden. Det har inte heller hindrat politikens och finansens klåpare från att hejdlöst ösa andras pengar över charlatanerna och deras dödfödda projekt. Säkert ibland genererande en viss kick-back för eget bruk.


Det påminner onekligen lite om den spekulationsbubbla som brukar kallas Tulpanmanin och som härjade på 1630-talet. Skillnaderna är naturligtvis många. Bland annat kan man förvänta sig att spekulanterna med hjälp av kommunala skattepengar den här gången kommer att rosa många glesbygdskommuner med spökindustrier, sammantaget så enorma att Playa Plannja i Luleå vid en jämförelse kan liknas vid ett bygge i en sandlåda på ett mindre dagis.


Det verkliga problemet är inte varken fossilbilar eller elbilar. Problemet är att vi är på väg mot en befolkningsmängd uppgående till tio miljarder på ett jordklot, som när det var friskt, kanske kunde ha hanterat tre och en halv miljard människors härjande. Det är det problemet vi behöver hantera, men förmodligen inte kommer att kunna hantera. Det mest sannolika utfallet blir därför att naturen kommer att hantera problemet - åt oss, eller åt resten av världen.


Falun lördagen den 28 oktober 2023

Mikael Styrman

.

1 kommentar: