onsdag 15 maj 2024

TV4:s ansvariga utgivare och vissa funktionärer bör åtalas

 .

TV4 har under uppseendeväckande former berett sig tillträde till Sverige-Demokraternas lokaler, handlingar och organisation i - som det får förstås - syfte att skada Sverige-Demokraterna. Det framstår som tydligt att det dessutom skett i syfte att gynna i första hand socialdemokraterna och samtidigt skada Sverige-Demokraterna.

 

Som framgår av de i nationell TV utsända inslagen har en anställd på TV4 under ledning av överordnade befattningshavare vid TV4 införskaffat och spridit material som uppenbart är jämförbara med företagshemligheter. Av omständigheterna är uppenbart att det har skett i syfte att gynna en konkurrent. Rimligen finns det inte utrymme för någon annan tolkning än att den person som haft anställning hos Sverige-Demokraterna och gjort detta har ägnat sig åt grov trolöshet mot huvudman.


Hur ädelt kriminell verksamhet än kan framställas genom att bedrivas under journalistisk täckmantel har jag mycket svårt att tro att man efter att ha agerat så i en demokrati och en rättstat kan undgå fängelsestraff. Gärningen kan och bör betraktas som ett brott mot demokratin. Om vi återgår till ett läge där socialdemokratin med hjälp av ett korrupt rättsväsende får sätta lagstiftningen åt sidan för att gynna sig själva kommer vi och vår demokrati och vår rättssäkerhet att åter befinna sig på ett sluttande plan.


Det här är ju särskilt allvarligt eftersom man i sändning visat ritningar över lokalerna. Det presenteras dessutom efter att vi nyss kunnat följa hur vänsteranarkister genomfört en false flag-operation i Gubbängen, som tydligt skyllts på Sverige-Demokraterna. Det är naturligtvis ägnat att utsätta personalen för hot om att bli utsatta för övergrepp och våldshandlingar som möjliggörs genom spridande av uppgifterna. Uppenbart är också att de här åtgärderna, genomförda nära varandra i tiden är ägnade att trigga sossekontrollerade våldsverkare att utföra våldshandlingar riktade mot Sverige-Demokraterna.


Åtgärderna presenteras av TV4 som ett sätt att värna demokratin, men syftar uppenbarligen till att istället sätta demokratin ur spel.


Om man ser mellan fingrarna på ett sådant agerande, vilken blir då nästa åtgärd som grovt kriminella och egennyttiga sossar kommer att utföra under täckmantel av att vara försvar av demokratin?


Sverige-Demokraterna bör överväga att anmäla TV4:s ansvariga utgivare och de underhuggare som deltagit i denna uppenbart grovt kriminella verksamhet för åtalsprövning.


Brottsbalkens bestämmelser om sabotage innehåller en skrivning om att åtgärder mot rikets förvaltning omfattas av bestämmelserna. Åtminstone vid en generös tolkning av begreppet kan ett politiskt parti omfattas av begreppet ”förvaltning”. Jag har inte gjort några djupare studier i ämnet, men om inte lagstiftningsarbetet uttryckligen utesluter det bör kanske domstolarna ges möjlighet att ge sin syn på saken och i slutändan kanske det behöver avgöras av Högsta Domstolen i ett klargörande beslut.


Att under kampanjliknande omständigheter sprida ritningar över ett politiskt partis lokaler är naturligtvis ägnat att utsätta dem för risk för våldsdåd och bör rimligen kunna utgöra grund för en sabotagedom.


Om sosseriet har för avsikt att fortsätta skicka fram grova brottslingar under journalistisk täckmantel kan det visa sig nödvändigt att ge demokratin ett bättre skydd. Personer som hotar demokratin genom att utföra sådana åtgärder bör lämpligen ges möjlighet att sitta och vila sig ett tag - även om uppdraget kommer från sosseriet.


Så här skrev den socialdemokratiska riksdagsmannen Anders Karlsson i en motion den 19 oktober 2002:


…Vårt samhällsklimat har hårdnat de senaste 15 åren. Odemokratiska grupper tillgriper allt oftare hot, våld och förbjudna aktioner för att skrämma sig till egna vinster. För polis och rättsväsende är det ofta svårt att komma åt denna typ av brottslighet med effektiva åtgärder. Vår lagstiftning räcker helt enkelt inte till för att täcka in helheten.

Jag föreslår mot denna bakgrund en översyn av nuvarande lagstiftning med anknytning till i motionen beskrivna brott mot demokratin. I översynen bör prövas möjligheterna att införa ett nytt kapitel i brottsbalken rubricerat Brott mot demokratin.

Graderna av brott skulle kunna vara ringa brott, brott och grovt brott mot demokratin. Grovt brott skulle jämställas med grovt brott mot rikets säkerhet…

Det är obekant för mig om motionen mynnade ut i någonting. Kanske ville mer inflytelserika socialdemokrater slå vakt om möjligheten att utöva våld och hot mot andra partier? Det verkar i alla inte ha mynnat ut i någon ny lagstiftning.

Men kan riksdagen verkligen ha avsett att omdömeslösa mediarepresentanter ska kunna fara fram som grova brottslingar vare sig de har sosseriets uppdrag eller ej?

Falun onsdagen den 15 maj 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar