lördag 8 juni 2024

Klimatet och fåntrattarna

 .

Jordens klimat är inte, har aldrig varit och kommer aldrig att bli statiskt och oföränderligt. Det finns inte heller någonting som människan kan göra som kan ändra på den saken, även om många tycks tro det.


Många debattörer, politiker och karriärister har förväxlat sin roll och sin storhet med Gud Faders, eller vem det vara må som har skapat allt och bestämt spelreglerna för allt och alla, inklusive människorna.


Tyvärr präglas klimatdebatten av att många debattörer tror att Jordens klimat är stabilt och statiskt. Det är det inte. Det ändras hela tiden, svänger eller vobblar, både mycket och lite, i det korta perspektivet, det medellånga och det obegripligt långa, och det påverkas dessutom av mycket som vi - vår inbilskhet till trots - inte har en aning om.


Givet vad vi vet - eller tror oss veta - om Jordens klimat i historisk och förhistorisk tid, framtonar den svenska klimatdebatten och alla dessa politiker och andra klimatkarriärister som tar sig själva på så stort allvar som utomordentligt fåniga.


Falun lördagen den 8 juni 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar