fredag 5 juli 2024

Härskartekniken bakom de absurda förslagen

 .

Igår presenterades en statlig utredning angående hur grova återfallsförbrytare ska hanteras.


Mycket talar för att politiken och byråkratin i Sverige vill göra som man är vana att göra.


Man vill låsa in missdådarna med buller och bång - efter att först ha låtit den statliga ineffektivitetsverkstaden utreda deras gärningar under flera års tid, medan de - som regel importerade busarna - i flertalet fall kunnat fortsätta begå brott.


Sedan, när medias fokus riktats någon annanstans, avser man släppa ut dem - i tysthet.


Den nu valda metoden för att begrava åtgärder mot den grova organiserade brottsligheten är klassisk. Man begraver något som man inte vill genomföra genom att presentera det under semestern, när både befolkningen och media har garden sänkt.


Det säger oss förstås en hel del om hur långt narkotikan tagit sig in i vårt samhälle och om vilka som tjänar på narkotikalangningen.


Narkotikan handlar om klassisk affärsverksamhet:


  1. Skapa efterfrågan för att få upp volymen.
  2. Skapa brist för att få upp lönsamheten.
  3. Skapa monopol genom att sticka käppar i ekrarna för konkurrenterna.


Jag skulle bli mycket förvånad om det förhåller sig på något annat sätt än att alla - eller åtminstone nästan alla - större narkotikabeslag har sitt ursprung i att konkurrenter tipsar polisen.


Den som har bästa relationen till polisen vinner och har kommit närmast monopol. 


Den vetskapen bör man bära med sig när man tolkar polisens, rättsväsendets och medias olika aktiviteter på området.


Det man alltid bör fråga sig är


Varför uppmärksammas just det här?

Varför uppmärksammas det just nu?

Vem gynnas av att just det här uppmärksammas?


Ett förmodligen ganska bra framgångsrecept för narkotikasyndikat är att av och till tipsa polisen om några konkurrenter och också försäkra sig om att polisen kommer ihåg vem som tipsade.


I media framhålls det som skickligt polisarbete. Det är det väl, på sätt och vis, men det har ju också en baksida i form av att en betydande - troligen dominerande - kriminell sektor fredas.


Att utredningen presenterades den 4 juli säger naturligtvis allt om den. Ingen i den knarkbefryndade maktapparaten vill ha den, så man sänker den genom att göra ett avsiktligt dåligt utredningsarbete och begrava utredningen i tysthet under semestern, på USA:s nationaldag. Samtidigt får andra i media i uppdrag att uppmärksamma USA:s nationaldag - som om det vore vår egen - för att vi ska glömma nedläggningen av låtsasutredningen.


Falun fredagen den 5 juli 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar