.
Så svarade Per-Albin Hanssons samlingsregering Riksbanken när den misstänkte att Sverige fick betalt av nazisterna för malmleveranser med judiskt tandguld från nazisternas utrotningsläger.
Denna ängsliga inställning lever kvar i den svenska politiken och är förmodligen den bästa myllan för den grova brottslighet som grasserar i den svenska statsapparaten. Om man ställer frågor riskerar man att få oönskade svar. Svar som kan äventyra den egna karriären genom att röja farlig information om inflytelserika människor, även i det egna lägret.
När Finansmarknadsminister Peter Norman nu undviker, ja blundar för, de ganska tydliga indikationerna om att grov brottslighet måste misstänkas förekomma inom TeliaSonera så är det förmodligen samma ängsliga beteende som styr hans och den övriga regeringen förhållningssätt.
För att inte skada det egna, eller alliansregeringens välbefinnande, får plundringen fortsätta. Istället för att agera kraftfullt agerar man "soft". Man ger sken av att "vidta åtgärder" genom att byta ut styrelsen i TeliaSonera. Men det är nog inte i första hand omsorg om TeliaSonera som utlöser det. Snarare är det omsorg om personerna i styrelsen.
Tyvärr innebär det att alliansregeringen och rättsväsendet är mer lojala med brottslingar i staten än med sina uppdragsgivare och avlönare, skattebetalarna.
Saken kan möjligen komma i annan dager om man först separerar de personer som har gjort upp med Karimov-regimen från inflytande i TeliaSonera och därefter skickar dem till Uzbekistan för att stämma av med Karimov & Co vad som gick fel.
Kanske borde TeliaSonera-funktionärerna för alla eventualiteters skull först förses med en enrummare i källarplanet om ca 1x1x2 m. Mot bakgrund av de rapporter som kommer från Uzbekistan om hur regimen agerar när någonting går fel kanske enrummarna även bör förses med skorsten för att leda bort överskottsvärmen. Man vill ju inte gärna ha en massa sättningar i marken sedan, när församlingens traktor är färdig med återfyllning och komprimering :-)
Gulag-Kolmården fredagen den 5 oktober 2012
Mikael Styrman
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar