söndag 27 juli 2014

Ebberiet och regeringen Carlssons eftermäle

.
Ebbe, The Movie, sändes i repris nyligen, i SVT, senast igår. Jag hade velat se den för att fräscha upp mitt minne. Tyvärr missade jag den och den verkar inte gå att se på SVT Play eller nätet.

Vi vet sedan tidigare att regeringen Ingvar Carlsson saboterade Palme-utredningen. Den skulle inte leda till den riktiga mördaren. För att skydda mördaren var regeringen, såvitt kan bedömas, obekymrad av att det kunde leda till att någon oskyldig kunde komma att låsas in för Palmemordet. Ett lämpligt offer att låsa in som ställföreträdande Palme-mördare var Christer Pettersson, som ju faktiskt blev dömd i Tingsrätten efter den famösa Kalle Anka-konfrontationen, vid vilken Lisbet Palme leddes att peka ut Pettersson.

Regeringen såg genast efter mordet till att Palme-utredningen skedde under former som helt saknade lagstöd. Enligt lagen leder åklagaren förundersökningen men Palme-utredningen bedrevs i en grupp i vilken åklagarna var deltagare bland andra. Syftet var naturligtvis att förlama utredningen och leda den i för mördaren ofarlig riktning. 

För att kunna kontrollera Palme-utredningen och kunna styra den i ofarlig riktning tillsatte regeringen även en "observatör" i Palme-utredningen. Även denna åtgärd var naturligtvis utan lagstöd och syftet var att förse åklagarna med en politisk överrock.

Sedan skedde dialogen med regeringen via Hans Holmér, som hade regeringens öra. Detta förlamade naturligtvis Palme-utredningen och öppnade dörren till Holmérs lekstuga.

Då, när det begav sig, visste vi, allmänheten, ingenting om vad Hans Holmér och Ebbe Carlsson hade ägnat sig åt förut. Nu, när vi vet bättre att radarparet Holmér & Carlsson hade ägnat sig åt politiska mörkläggningsuppdrag tidigare vet vi också att Palme-utredningen inte hade en chans. Den sköts i sank från första stund. Däremot är det svårt att tro på ett scenario som innebär att det i de innersta nationalsocialdemokratiska kretsarna inte var mycket väl känt vad Holmér & Carlsson hade på sin meritlista. Det måste rimligen vara Holmérs tidigare deltagande i mörkläggningar som gav honom jobbet som Palmeutredare, för någon polis var han inte.

Under såväl Holmér & Carlssons tidigare skurkstreck som sabotaget av Palme-utredningen arbetade man i lag med Expressen som nyttjades för att okritiskt torgföra vilseledande gallimattias. Så var det med den tredje statsmaktens kritiska granskning av makten.

Varför gick då regeringen igenom så stora svårigheter för att sabotera utredningen och lämnade ett sådant tydligt spår av detta i Palmeutredningen? Man måste ju rimligen ha förstått att spåret skulle komma att synas och följas? Eller var tron på att gamla mörkläggningstrick skulle fungera även framgent så stark att man trodde sig komma undan med rättshaveriet? Själv har jag svårt att finna någon annan trovärdig förklaring än att det är skillnad på att bli anklagad för att ha mörklagt ett statsministermord å den ena sidan och att å den andra sidan bli dömd för delaktighet i eller anstiftan av ett statsministermord.

Det är ju vanligt att politiska skurkar som gömt sina skurkstreck bakom politiskt toppridna och dysfunktionella rättsväsenden kröner sin brottsliga gärning genom att själva, eller via spökskrivare, sopa undan spåren genom tillrättaläggande "memoarer". Även Ingvar Carlsson har gett ut böcker. Efter att med ålderns rätt ha lämnat den politiska skurkstugans finrum har Ingvar Carlsson gett ut bland annat "Så tänkte jag" och "Lärdomar". En alternativ och bättre titel tycker jag att skulle ha varit "Allting annat" med undertiteln "än det jag lärde mig och tänkte". En titel verkar dock vara riktig: "Ur skuggan av Olof Palme". Men om även innehållet förtäljer hur Ingvar Carlsson tog sig ur Olof Palmes skugga är och förblir en annan fråga. Med tiden kommer naturligtvis Ingvar Carlssons roll att omprövas offentligt och han kommer att ihågkommas för sin verkliga roll i Sveriges resa från parlamentarisk demokrati mot rättsröta och maffiavälde.

Södertälje söndagen den 27 juli 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar