tisdag 5 maj 2020

Sanera sekretessbrottsligheten

.
Det har länge varit uppenbart hur brottslingar och/eller oduglingar i den offentliga sektorn kommer undan offentligheten och kan dölja sina tillkortakommanden och brott genom att hänvisa till sekretesslagstiftningen. Numera har det utvecklats till en standardlösning. Nära nog alla missförhållanden i samhället döljs genom att gärningsmannen åberopar sekretess för att skydda någon som inte alls behöver skyddas eller som inte alls påverkas av att uppgifterna lämnas ut. Det fungerar alltid, även när det är uppenbart att inget intresse som sekretesslagstiftningen ska skydda är hotat. Oftast är våra journalister så fega att de inte går vidare när någon gömmer sig bakom sekretessen.

Nu under Corona-krisen har det blivit tydligare än någonsin hur man inom den offentliga sektorn systematiskt utnyttjar sekretesslagstiftningen till andra syften än den åtminstone officiellt är avsedd till. Bland annat i Södermanland har man avslöjats med ett ovanligt fräckt och tydligt försök att missbruka lagstiftningen, men banditerna i Södermanland är inte på något sätt ensamma.

Sekretess är viktigt, men minst lika viktigt är att missbruk av sekretesslagstiftningen inte skapar ett paradis för grov kriminalitet.

Detta måste det bli stopp för. Man kan på goda grunder anta att det skyndsamt bör lagstiftas mot missbruk av sekretesslagstiftningen. Då menar jag inte en sådan där vanlig låtsaslagstiftning, utan påföljd, som sosseriets skurkar är experter på utan istället en riktig, skarp, lagstiftning som sätter stopp för missbruket och för en betydande tid placerar skurkarna där de hör hemma.

För att en sådan lagstiftning ska bli verkningsfull krävs att brott mot den straffas kännbarare än de konsekvenser busarna drabbas av om de inte gömmer sig bakom sekretesslagstiftningen. En påföljdsskala i intervallet 2-6 års fängelse kan därför tyckas lämplig att börja med.

Det krävs också en skarp och snabb väg runt missbruk av sekretesslagstiftningen, det vill säga en väg att med förtur få ett sekretessbeslut överprövat. Även vid överprövningen bör  lagstiftningen mot sekretessmissbruk gälla för den som ska överpröva besluten. Det löser inte alla problem, och det finns alltid fall i gråzonen, men det får förmodligen ordning på de uppenbara fallen av missbruk av sekretesslagstiftningen.

Falun tisdag 5 maj 2020
Mikael Styrman

1 kommentar: