måndag 3 april 2023

Egyptens gåtor - bakom arkeologins rökridåer

 .



Som många vet är Egyptens fornlämningar i huvudsak koncentrerade till två områden. Det är Nildeltat och Giza med pyramiderna, de senare på cirka 30 m höjd över nuvarande havsnivå, samt Luxor på 76 m höjd över havet. Därutöver finns vissa spridda lämningar i området mellan Giza och Luxor samt söder om Luxor. 


Att det är så beror sannolikt på vid tidpunkten för respektive civilisations anläggande rådande havsnivå. Nildeltat och Giza har anlagts i tider med havsnivå i likhet med vad som gäller idag. Däremot är jag tveksam till om de mer än delvis anlagts efter senaste istiden. Mer troligt är att de anlagts före senaste istiden och att lämningarna, som ofta varit brukligt, återanvänts av senare civilisationer eller generationer, det vill säga efter senaste istid.


Även Luxor, nu beläget ca 67 mil från Medelhavet, har fått sin placering bestämd av havet. Sannolikt anlagt efter inlandsisarnas avsmältning, då högsta kustlinjen bör ha legat nära Luxor. Havsytan har då under viss tid varit ca 70 m högre än idag. Luxor ligger på 76 m höjd över havet.


Därutöver vet vi idag att det funnits åtminstone ett tredje Egypten. Även det beläget vid den dåvarande kustlinjen, ett antal mil ut från nuvarande kustlinje. Nu täckt av Medelhavet eftersom den civilisationen etablerats under senaste istiden då havsnivån varit cirka 120 m lägre än idag. Av naturliga skäl är det inte så lätt att idag finna spår av den civilisationen som tillsammans med andra samtida civilisationer gemensamt skapat myterna om Atlantis - den sjunkna staden.


Vedertagen åldersbestämning av pyramiderna är sannolikt helt felaktig. Åtminstone merparten av pyramiderna är sannolikt uppförda under, eller till och med före senaste istiden, men har som brukligt varit, återanvänts och troligen åtminstone delvis byggts på i samband med det. Den arkeologiska sakkunskapen har betydande problem med åldersbestämningen av pyramiderna. Det sammanhänger dels med att det saknas organiska eller andra lämningar i pyramiderna vilka skulle kunna medge en korrektare åldersbestämning av dem. Det beror även på att de åldersbestämts vid en tid då mänsklighetens kunskaper om istiderna varit mer begränsade än idag. Slutligen förhindras en korrektare åldersbestämning av en kombination av arkeologernas revirpinkande, ledande arkeologers värnande av sin personliga prestige samt feghet resulterande i en allt överskuggande rädsla för att utmana rådande konventioner.


Fortfarande synes råda viss konsensus om att exempelvis Cheopspyramiden uppförts cirka 2.500 år före Kristus, vilket torde vara cirka 10.000 år senare än den verkligen uppfördes. Däremot kan möjligen pyramiden ha återanvänts och fått nya ”invånare” cirka 2.500 år före Kristus. Ännu verkar inte arkeologerna ha kommit fram till att den är olikåldrig och har byggts på och därmed blivit större i flera omgångar, kanske även därmed ändrat sin användning. Jag har inte heller sett om det gjorts några kopplingar mellan den under pyramiden, på 30 m djup belägna ofullbordade kammaren, och havets nivå som även det motsvarar ca 30 m djup. Det förefaller rimligt att tänka sig att den nämnda kammaren blivit ofullbordad för att man tangerat och underskridit dåvarande havsnivå, vare sig det uppmärksammats till följd av en jordbävning eller ej.


Det där med åldersbestämningen är ett klassiskt problem. När den samlade vetenskapen gjort en felaktig åldersbestämning på grund av begränsad kunskap, bekvämlighet och feghet, och det råder åtminstone offentlig konsensus om åldern, blir det mycket svårt för den etablerade forskningen att svälja sin stolthet och ändra åldersbestämningen. Tvärt om kommer etablerade forskare som satsat sin prestige på en uppenbart felaktig åldersbestämning att med näbbar och klor försvara den felaktiga åldern. De som inser att åldern bestämts felaktigt
 vågar eller lyckas inte få igenom en ändring, eftersom redan ett försök antas kunna ödelägga karriärer. Den felaktiga åldersbestämningen blir en offentlig lögn, lika svår att ändra på som den katolska kyrkans uppfattning att Jorden var i Universums centrum och att Solen roterade runt Jorden.


Falun måndagen den 3 april 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar