måndag 15 juli 2024

Den amerikanska självbilden vs verkligheten

.


Många äro kallade att skjuta presidenter och presidentkandidater i USA. Inte lika många är utvalda att lyckas.


USA är fullt av vapen i alla sorters miljöer och sammanhang.


Världens största krigsmakt är beväpnad till tänderna. Myndigheter och ordningsmakt i olika former, poliskårer på olika nivåer, nationalgarden, ordningsvakter, allmänhet och brottslingar, alla är beväpnade till tänderna. 


Föga förvånande är skolmassakrer utförda av beväpnade barn ett återkommande problem. Någon patentlösning på det problemet har inte hittats. Bland annat har föreslagits att man ska beväpna lärarna. En typiskt amerikansk patentlösning.


Det mesta skjutandet och dödandet genomförs utomlands och riktar sig mot andra nationaliteter. Men det räcker inte med det. På meritlistan finns också frihetskrig, utrotningskrig, erövringskrig och inbördeskrig. Allt mer pekar mot att det snart kan vara dags för ett inbördeskrig igen. Abstinensen tränger på.


En annan amerikansk specialgren är att skjuta presidenter, presidentkandidater och andra politiker. Det är i det ljuset man ska se mordförsöket mot Donald Trump. Det är bara ännu ett uttryck för amerikanernas sätt att umgås.


USA är nedlusat med vapen i alla miljöer och alla sammanhang - men skjuta kan jänkarna inte - åtminstone inte över lag. Den unge mannen som försökte mörda Donald Trump låg på ett hustak med god sikt mot den närliggande scenen från vilken Trump höll tal. 


Hur fan kan man missa ett stillastående mål som är stort som en mindre elefant, samtidigt som skytten får skjuta liggande - med tripod - på 130 m avstånd? Därifrån kunde han ju nästan ha stenat Trump till döds.


Värst av allt är på något sätt det offentliga amerikanska självbedrägeriet apropå deras våldsbenägenhet. Som nu när president Biden hasplar ur sig ”det här är inte Amerika”. Men det är ju hyckleri och trams. Det är ju precis det Amerika handlar om.


Vid alla sådana här större offentliga kattdop är det numera poliser med gevär eller maskingevär utplacerade på hustak, balkonger och i andra höjdlägen i en omfattning som gör det omöjligt för allmänheten att skilja på poliser och attentatsmän. Tydligen medför metoden att det även för polisen blir omöjligt.


I vanlig ordning i USA i samband med politiska mord och attentat - och förmodligen även i andra sammanhang - har polisen pepprat den påstådda gärningsmannen så full med bly att han blir omöjlig att höra och fallet blir omöjligt att vare sig utreda eller klara upp. Allmänheten lämnas med alla frågor obesvarade. Varför? Var han gärningsmannen, eller var den påstådda gärningsmannen, som vid mordet på John F Kennedy, bara en ”patsy”?


Falun måndagen den 15 juli 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar