fredag 12 juli 2024

Inte älgens fel att idioter sköter skogar

 .


För en tid sedan uppmärksammade något av TV:s nyhetsprogram den svamliga skogsskötseln i Sverige som i princip kräver att älgen avhåller sig från att äta.


Det hela liknar någon sorts självskadebeteende som har fått skogsägare att frivilligt avhända sig den stora tillgång som jakten och viltet är.


Problemet är inte älgens ätande. Det är istället att idioter till skogsägare - framför allt stora bolags ansvariga, men även privata skogsägare - sköter sina skogar så att det inte finns någon mat till älgen i skogarna, annat än de huvudstammar som skogsägaren vill ha kvar till gallring och slutavverkning.


Det är rätt märkligt att enfalden kan vara så utbredd att så många inte begriper att man till att börja med måste hålla sig med så goda föryngringar att det finns ett skogsbestånd att utgå från som tål älgens betning. Därefter får man inte röja sina skogar för tidigt och för hårt. Sedan måste man - när man så småningom röjer - röja sina skogar så att det finns mat för älgen utan att den behöver äta det skogsägaren vill ha kvar. Det man på rätt sätt lämnar åt älgen kvalitetsdanar det bestånd som man vill odla.


Det är gammal skogskunskap att ung skog ska stå tätt och innebära tillämpad Darwinism - survival of the fittest. Konkurrensen driver träden att växa på längden och de träd som inte drar vinstlotten i det lotteriet blir bland annat älgmat, men först kvalitetsdanar de huvudstammarna.


Tyvärr spårade allt detta ur i Sverige för några decennier sedan när några stollar fick för sig att vi gick mot virkesbrist. De lyckades sälja in detta hos sosseriet - vilket säkert inte var svårt. Det resulterade i att skogsbruket kastade seklers erfarenhet över bord och började röja för hårt och för tidigt, vilket resulterade i att vi fick korta träd med grova grenar. Träden såg ut som tennisbollar på en slickepinne. Träden blev minst en bit kortare än de skulle ha blivit med en kunnig skogsskötsel och ännu värre: de grova kvistarna släppte aldrig, utan blev istället torrkvistar som gjorde virket värdelöst som sågråvara. Det störde dock inte psykopaterna som drev detta svammel eftersom de ju ändå skulle koka papper av virket. Många lurades att tro att virket skulle bli fortare färdigt. Men det blev bara värdelöst och virkesbristen som påstods stå för dörren infann sig aldrig.


För att kombinationen älg + skog ska fungera måste skogsägaren medvetet hålla en hög stamtäthet med tillräckligt mycket stammar - utöver huvudstammarna - för att det ska finnas mat åt älgen och beståndet ska tåla betning samt även gå att rädda när det har betats lokalt, utan att man behöver börja om för dyra pengar.


Men sköter man sina skogar så obegåvat att det inte finns något annat för älgen att äta än det skogsägaren vill ha kvar så är varenda älg en vandrande katastrof, medan den med en begåvad skogsskötsel istället är en välsignelse, som berikar både marken och markägaren.


Det är inte älgen som behöver skjutas bort från skogarna utan det är de inkompetenta skogsägarna som behöver försvinna. Om de sedan måste skjutas eller om det gives andra metoder är en annan fråga. För min del tycker jag väl bara att om man inte begriper detta uppenbara är man nog inte till så stor nytta för samhället i övrigt heller.


Falun fredagen den 12 juli 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar