.
.
Än så går det upp...
I onsdags tippade stora delar av affärspressen att börsen hade goda chanser att vända upp igen efter att ha gått ned åtta dagar i rad.
...och än så går det ner...
I torsdags rasade börsen 4,5%
...och så upp igen
När börsen hade rasat 4,5% bedömde stora delar av affärspressen att den nog skulle gå upp på fredag.
På fredag steg börsen slutligen hisnande 0,23% efter en skakig resa.
En tiondels procents arbetslöshet i USA vände världsbilden?
Det förklarades av expertisen med att det kom jobbstatistik från USA som visade att arbetslösheten i USA minskade från 9,2% i juni till 9,1% i juli, dvs med en tiondels procentenhet. Efter att Stockholmsbörsen fallit nio dagar i rad skulle denna löjligt lilla förbättring av arbetslöshetstalen i USA fått spekulanterna på börsen att se tillvaron så i rosenrött att börsen steg - alla andra pågående katastrofer oförändrade?
Tillåt mig småle.
En sådan förändring av arbetslöshetstalen skulle inte märkas på börskurserna mot bakgrund av en världsekonomi som håller på att säcka ihop.
Varför förklara?
Men mycket viktigare ändå - varför behöver kursförändringen förklaras?
Och hur kan någon förklara hur en så heterogen och svåridentifierad grupp tänker?
Förklaringarnas syfte att dölja kursmanipulationer
Det finns bara en rimlig förklaring till att fredagens uppgång på Stockholmsbörsen behöver förklaras och det är att den är skum. Att den inte alls är följden av marknadens förväntningar och affärer utan av medvetna kursmanipulationer. Och det är därför man känner sig tvungen att förklara varför konstiga saker händer. För att inte Kreti och Pleti ska upptäcka att de blir blåsta.
Cirkelaffärer verkliga orsaken
Det troligaste är att den organiserade brottsligheten ägnar sig åt cirkelaffärer. Starkt förenklat går det till så här: Aktör A säljer aktier till Aktör B. Aktör B säljer aktier till Aktör C. Aktör C säljer aktier till Aktör A.
På så sätt delar man på risken och köper upp kurserna. Fast i verkligheten på Stockholmsbörsen är det inte lika lätt att följa eftersom de större aktörerna uppträder i flera, ibland i många skepnader. Och de olika posterna delas också upp och kan även bestå av olika aktieslag. Det gör att det inte är helt lätt att identifiera ens om man ville göra det. Och därmed har vi kommit till pudelns kärna. Viljan.
En liten slant till småspararna då och då
Precis som med enarmade banditer, roulette och alla andra spel måste småspelarna vinna en slant ibland. Annars kan man inte fortsätta plundra dem eftersom de slutar spela om de aldrig vinner. Men när det blir fråga om stora pengar kommer småspararna tvåa.
Storspelare styr börsen - med maktens goda minne
Då blir de överkörda av storspelarna som genom att köpa upp och ned börsen kan se till att de stora katastroferna fördelas på småspararna. För att det ska vara möjligt krävs en korrupt tillsynsapparat.
Varför tror Ni att man har utsett alla katastrofparasiters Pater Familias, den förre Riddaren av det Svarta Korset, förre folkpartiordföranden Bengt Westerberg till ordförande i Finansinspektionen? För att försäkra sig om att det här spelet ska kunna hållas under kontroll är det, för den organiserade brottsligheten, nödvändigt att högsta ansvaret för tillsynen ligger hos någon som är till salu eller helt enkelt är för närig och för tom i bollen för att begripa vad som pågår eller ens bry sig om det. Tyvärr har den organiserade brottsligheten och den politiska makten ett gemensamt intresse i att hålla upp kurserna och hålla konjunkturen igång. Därför kan det pågå.
Aktiehandeln och bankväsendet kan aldrig bli trovärdiga så länge som finansinspektionen bemannas av Bengt Westerberg-typer.
Peter Malmqvist
Sen behövs det mer obetydliga statister också. Som till exempel den evigt misslyckade börsanalytikern Peter Malmqvist. Han som alltid tycks missa nedgångar på börsen. Förra gången det begav sig missade han så grovt att han fick sparken och hamnade på fyren ett tag. Nu missade han raset igen. Efter att han två veckor tidigare spått att börsen skulle upp 20% gick den ned lika mycket. Men det hindrar inte att han är fortsatt till salu. På torsdag var han knäckt av raset i Dagens Industri. På fredag, i Affärsvärlden, kan han upplysa oss andra om att ”antingen vänder det vid -20% och studsar upp rejält på ganska kort tid eller så bryter börsen 20 procentsvallen och fortsätter ännu djupare ned.” Det kan man kalla en helgardering. Av den här killen har SMHI verkligen någonting att lära...
Intressant att notera är vilken rubriksättning Affärsvärlden valde till detta allt annat än tydliga uttalande, apropå att manipulera investerare: ”Det kan gå fort uppåt”.
Mediakontroll underlättar
Sedan hjälper det ju till om samma budskap kan trummas ut av flera tidningar, TV-kanaler osv som allmänheten uppfattar som oberoende av varandra men som, när man skrapar på polityren, visar sig vara en och samma.
Jakobstad den 6 augusti 2011
Mikael Styrman
.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar