fredag 19 juli 2013

Pandemidags igen!

.
* * * Uppdaterad 130719, kl 21:40. * * *

 
Så var det dags igen.

Förberedelser pågår för att lätta på skattebetalarnas pung igen. Pandemier på ingång. Ännu bara med något års mellanrum, men snart flera gånger per år. Det får vi nog leva med så länge som vi försöker vara 7 miljarder människor på en planet som kanske kan försörja högst 2-3 miljarder.

Människans framfart talar sitt tydliga språk:

Snart inga vilda djur i Afrika.
Kollapsande fiskbestånd, utfiskade hav och snart kanske kollapsade ekosystem.
Stigande temperaturer och snart uttömda oljereserver.

Samtidigt mässar samhällseliten om ökad tillväxt och om vilka planeter, belägna några hundra års resa bort, vilka teoretiskt skulle kunna rymma mänskligt liv. Men tittar man nyktert på vad människan åstadkommit på jorden är nog det bästa för de planeterna att människan aldrig lyckas ta sig dit. Och den risken är inte heller särskilt stor. Snarare är idén ett utslag av svart humor. Men det går säkert att få många människor att intala sig att det är möjligt.

Människan har med antibiotika, billig olja och industrialiserat jordbruk höjt levnadsstandarden och minskat dödligheten. Nackdelarna är en överbefolkad planet, förbrukade oljeresurser, kollapsande ekosystem, av människan genetiskt manipulerade monokulturer i jordbruket med hög risk för svält samt en ovärdig djurhantering i Stalin-jordbruken som snabbt förtar verkan av antibiotikan.

Naturen tuffar vidare och korrigerar sig när det slår fel. Antingen decimerar naturen människan med nya pandemier som kommer att sprida sig blixtsnabbt över världen på grund av vår livsstil. Förr, med glesare befolkning, segelbåtar och hästskjuts tog det månader och år, för en sjukdom att fortplanta sig över jorden. Nu med jetplan och hundratalet flygplatser med 1.500 starter och landningar - per flygplats och dag - och någon timmas restid, tar det istället bara dagar och veckor att sprida en pandemi över hela världen. Bara på världen tio största flygplatser reser 650 miljoner människor per år eller i snitt 12,5 miljoner människor per vecka. Och de packas som sillar i flygplanen som är som gjorda för att överföra smitta. Då har inte forskarna lång tid på sig för att stoppa en pandemi. Man kan nog utgå ifrån att en pandemi inte längre går att stoppa. Men den går att tjäna pengar på, vilket vi fick bevisat härom året. Men så är ju jordens behov av pandemier så mycket större numera. Alternativt dumpar naturen människan och satsar på någon annan gren på utvecklingsträdet.

Det är knappast önskvärt att kunna stoppa en pandemi längre. För jorden och ekosystemen är det önskvärt att naturen reducerar människan så fort som möjligt. Paradoxalt nog är det förmodligen även önskvärt för mänskligheten. Om naturen lyckas reducera människan kanske släktet överlever - om än kraftigt reducerat. Om naturen misslyckas förstör nog människan själv alla förutsättningar för mänskligt liv, som människan snart har förstört hela den övriga skapelsen.

Med tanke på vad människan, och tron på evig tillväxt, hittills åstadkommit, är det inte så lätt att veta vem man ska hoppas på. Men de människor som har eller utvecklar naturlig resistens överlever. Det gör knappast de som förlitar sig på vaccin som kanske gör mer skada än nytta. Problemet är, att man inte på förhand kan veta om man hör till de som kommer att dö eller till de som kommer att överleva.

Pandemierna upphör i alla fall när mänsklighetens storlek anpassats till planetens förutsättningar.

Sist, men inte minst, så tycks alla diskussioner om pandemier utgå ifrån det optimistiska antagandet, att läkemedelsindustrin alltid har, eller på nolltid kan skapa, ett vaccin mot vilken pandemi som helst, vilket är helt felaktigt. För att ställa saker och ting på sin spets har läkemedelsindustrin vaccin mot sådant som inte är farligt och som det inte behövs något vaccin emot för de flesta människor. Mot verkligt farliga pandemier kan det ta många år att få fram ett vaccin, om det över huvud taget lyckas. Däremot kan läkemedelsindustrin och personer som går dem till handa tjäna bra med pengar på i det närmaste värdelöst vaccin. Men då är sockerpiller billigare och biverkningarna bättre utredda. Risken för skador typ sömnsjuka eller neurosedynskador är betydligt mindre hos sockerpiller. Det är därför ingen överdrift att påstå att vaccinhandeln uppvisar klara släktskaper med gamla tiders hästhandel, för att inte säga bondfångerier.

Övertorneå fredagen den 19 juli 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: