torsdag 4 juli 2024

Årets icke-nyhet?

 .

Årets icke-nyhet måste väl ändå vara amerikanska Högsta Domstolens utslag att Donald Trump har immunitet för åtgärder han vidtagit i egenskap av president, men saknar immunitet för åtgärder han vidtagit i egenskap av privatperson.


Tänk att det ska krävas ett HD-beslut för att landa något så självklart.


Att Donald Trump går ut med ett meddelande där han låtsas att HD på något sätt gått honom till mötes ger inte anledning till annan bedömning.


Men visst andas HD- avgörandet sin självklarhet till trots ett mått av beröringsskräck. Rättsväsendet får gärna döma Trump, men det är inget som HD törs göra och kanske inte heller något som HD ska ägna sig åt.


Att delta i presidentval och valfuska är ingen uppgift som ingår i presidentämbetet - inte ens om media och republikaner försöker övertolka HD-avgörandet för att skapa intresse eller driva sin uppfattning.


Tyvärr visar rättsväsendets beröringsskräck att inte heller det amerikanska rättsväsendet är fritt från rädsla för den grova organiserade brottsligheten.


Men vem hade trott något annat?


Det som trots allt återstod av det amerikanska rättsväsendet tycks nu ha kollapsat inför det hot mot domarna som det skulle kunna utgöra att ha avkunnat en dom mot en galning och galningen sedan blir president.


Det är varken första eller sista gången som en galning blir statschef här i världen. Det har inträffat många gånger - även i demokratier.


Men länderna har inte fortsatt att vara demokratier särskilt länge efter att man valt en skrupelfri galning till president.


Falun torsdagen den 4 juli 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar