torsdag 11 juli 2024

Motsägelsefullt med dementa ledare

 .

En betydande del av bevakningen av USA:s och världens politik är nu sedan betydande tid upptagen av att få president Joe Biden att förstå att han är på väg att bli dement och därför bör avsluta kampanjen syftande till att bli omvald som president. Men det är ännu oklart om någon vågar tala klarspråk med Biden.


Det där är uppenbarligen inte så lätt. För att belysa svårigheterna förknippade med detta kan man säga att Biden - eller vem som helst i liknande situation - kanske behöver vara frisk och vital för att själv kunna förstå att han är på väg att bli dement och att presidentvalskampanjen därför håller på att utvecklas till ett absurt spektakel. Biden håller nu på att bli en ännu mer absurd aktör än Donald Trump och det vill inte säga lite. Även Trump blir förvirrad när Biden numera slår Trump i hans bästa gren: den att ge ifrån sig uttalanden, eller delar av uttalanden, som inte är genomtänkta. 


Nog har man sett mycket konstigt komma från USA, men inte hade man väl kunnat tro att deras presidentval skulle utvecklas till en freak show med gubbar utan självkritik vilka är mellan åttio och döden och struttar runt i tron att de är Guds gåva till mänskligheten trots att man nästan fås att tro att de rymt från ålderdomshemmet.


Hur ska man kunna toppa det där? Kanske Borat kan ställa upp i presidentvalet som oberoende kandidat? Med det där startfältet skulle han nog ha goda chanser att vinna.


Att kliva av i tid är typiskt sett inte mäktiga mäns bästa gren. Mussolini hängdes upp från tårna - naken - av väljare som man kan säga att tyckte att han suttit för länge. Hitler satt kvar till hans bunker var det enda som var helt i Berlin. Josef Stalin satt kvar till sin död och han dog för att ingen vågade störa honom när han inte steg upp på morgonen.


Även mer fredliga ledare kan uppvisa liknande svagheter. Om den finska presidenten Urho Kekkonen skojades det friskt när det började vara uppenbart att tåget gått och tagit hans intellekt med sig. Vem ska bli president i Finland ”om” Kekkonen dör, sa man på den tiden. Då var Kekkonen obetydligt piggare än Tutankhamons mumie. Det var ungefär med Kekkonen som det var med Stalin. Ingen vågade föreslå att de skulle träda tillbaka på grund av rädsla för att det skulle innebära den egna karriärens slut, eller i Stalins underhuggares fall livets slut.


The Arc gjorde en låt som hette ”It takes a fool to remain sane” och det verkar ju stämma bra - åtminstone vad självinsikten beträffar.


Falun torsdagen den 11 juli 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: