.
Jag tillhör en generation som, åtminstone i borgerligt sinnade hem, har fostrats att förvänta oss att konkurrens alltid löser allting på bästa sätt. Med tiden har de flesta av oss modererat vår inställning och kan numera ta till oss att en helt oreglerad konkurrens också kan ställa till det bortom allt förstånd.
Som många andra ledsnade jag med tiden på PC-världens ofta otillförlitliga skräpprodukter. Jag gick över till Mac. Tyvärr var jag inte den enda som hade kommit på den idén. En makalös försäljningsframgång har förvandlat det en gång så kvalitetsinriktade Apple, till samma sorts skräpföretag som de i PC-världen. Så Apple håller på att kasta bort sitt starkaste försäljningsargument. Enligt marknadsekonomins åtminstone oskrivna lagar lämnar Apple då plats för någon annan att inta nischen ”tillverkare av kvalitetsdatorer”. Den som lever får se.
Numera är en Appleprodukt nästan lika full av buggar som en PC. Det finns en egen serviceorganisation, med bara tre serviceställen i landet. Dit får man boka tid för ett mycket snävt tilltaget tidsfönster. Man kan nästan säga att de fel man hinner få hjälp med på dessa korta besök behöver man inte hjälp med. De fungerar för enkla fel typ ”kunden har glömt starta datorn” eller ”kunden har glömt sätta stickproppen i vägguttaget”. Men om man har ett fel som inte tillverkarens diagnostikprogram förutsett gapar ”expertisen” som fågelholkar.
Det finns även fristående servicelämnare i landet. Även för enkla fel måste man lämna in sin dator, padda eller telefon för flera dagar. Men den som är bekväm med att lämna ifrån sig sådan utrustning till obekanta för flera dagar behöver ingen sådan utrustning. Vederbörande behöver istället ett TV-spel. Att servicen är så okänsligt uppbyggd i förhållande till kundernas behov tyder på en allvarlig växtvärk, eller rent av en fullt utvecklad framgångsförgiftning.
De stora drakarna i datorvärlden har, från att tidigare ha konkurrerat i god sämja till gagn för kunderna, numera övergått till att klösa ögonen ur varandra. Och kunden får sitta i kläm. För Apples kunder som har Google-abonnemang kan det resultera i att deras datorer, efter Apples konvertering till ny dator, tappar kontakten med Googlekontona som inte går att radera, inte heller att registrera om. Kunden blir sittande i ett slags limbo där han varken har eller inte har tillgång till sitt Googlekonto - allt medan Apples service-organisation rycker på axlarna och hunsar kunderna, som får gå igenom den ena efter den andra svårigheten för att förgäves försöka få sitt Googlekonto att fungera. Andra Googlekonton kastas dagligen ut av datorn så att kunden måste logga in och validera kontona återkommande, ibland flera gånger per dag. Ett tveksamt nöje för den som använder flera konton.
De överdrivet tävlingsinriktade amerikanerna i bakgrunden, som dels har tänkt ut trakasserierna och dels har i sin hand att eliminera problemen, tror i vanlig ordning att de själva är de enda som begriper vad som pågår - och varför - och ler sina självbelåtna leenden bakom kundernas ryggar.
Södertälje onsdagen den 10 juni 2015
Mikael Styrman
.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Jag brukar tipsa människor om att det finns ett alternativ till windowsslaveriet och Macträsket.
I datorvärlden finns frihet och det stavas: Linux
Googla på exempelvis Linux Mint, som är ett komplett paket med Officeprogram (Open Office) och allt som ingår i vanlig windows.
Finns inga virus som angriper Linux dessutom blir datorn mycket snabbare eftersom det inte finns en massa spion-trojaner och andra maffiagrejor i Linux.
Bäst av allt är att det är gratis och tar 30 minuter att installera, lätt som en plätt.
De flesta sk supercomputers i världen körs på Linux som ex Deep Blue.
Kan en vanlig dödlig installera det på en Mac?
Glöm Mac.
Linux har blivit så enkelt att installera så svaret är ja på frågan.
Har du en vanlig PC eller laptop (ej Mac) så är det bara att installera Linux direkt genom en cd-skiva.
Cd skivan är gratis och kan beställas exempelvis från linuxmint.se/instruktioner/download/
Den svenska supportsajten linuxmint.se eller den engelska linuxmint.com
Jag vet pc-datorer som har tio år på nacken som rullar på linux och blir snabbare än en nyköpt windowsträskdator som kostar flerfaldigt.
Hela Linux bygger på hederlig öppen källkod som utvecklades av Linus Torvalds som ville utmana de stora drakarna. Idag finns linux och Open Office i en mängd applikationer.
Vill man se hur det ser ut så kolla på linuxmint.com
Skicka en kommentar