onsdag 8 maj 2024

Klockrent om den illegala invandringen

 .

I SVT, idag på morgonen, var det en liten arrangerad debatt, mellan KD:s Alice Teodorescu Måve och Centerns Emma Wiesner. Det blev intressantare än jag hade väntat mig. Bland annat både klokt och mindre klokt som framfördes tog jag särskilt till mig vad Alice sa om orsakerna till den illegala invandringen till Europa.


Jag har nog aldrig fördjupat mig i de bakomliggande drivkrafterna utan istället med en axelryckning låtit fenomenet förklaras av skillnader i levnadsstandard mellan Europa och den tredje världen. Naturligtvis är skillnaden i levnadsstandard den viktigaste faktorn. Men det som verkligen är motorn bakom all människosmuggling förklarade Alice klockrent. Det är regelverket, som stadgar att den som vill söka asyl eller uppehållstillstånd i Europa måste befinna sig på europeisk mark, som är förklaringen till människosmugglingen.


Om någon skulle vilja åstadkomma ett regelverk som gör det möjligt att parasitera på fattiga människor som strävar efter ett bättre liv, skulle det nog vara svårt att göra det på ett bättre sätt än med nuvarande regelverk.


När man ser sådana här katastrofala politiska lösningar tenderar man att vilja förklara det med dumhet. Men ofta är det inte dumhet utan mutor och beräkning som är de främsta bakomliggande orsakerna. Det enda som talar mot att det skulle gälla även i fråga om det aktuella regelverket är att det är svårt att ta till sig att människosmugglare skulle vara så beräknande och samordnade att de lyckats muta europeiska politiker och tjänstemän i just den här frågan.


Däremot är det lätt att ta till sig, att nu när människosmugglingen pågår för fullt och drar in stora summor, är mutor en betydande svårighet att ta sig förbi om man vill ändra EU:s regelverk för att få stopp på människosmugglingen.


Orsaken till att regelverket blivit som det är torde väl vara det gamla vanliga när folkvalda åstadkommer odugliga lösningar - en kombination av egennytta och dumhet. Egennyttan och de famösa förmånerna driver de folkvalda till EU-parlamentet och dumheten driver dem att där fatta enfaldiga beslut.


Falun onsdagen den 8 maj 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: