lördag 8 juni 2024

Egoistisk givaromsorg riskerar att utmatta Ukraina

 .

Från många håll strömmar buden om fler avancerade flygplanssystem som högt uppsatta givare - eller nasare - tycker att skulle vara Ukrainas räddare.


Ukraina har sedan tidigare ryska stridsflygplan vilka de är utbildade för att flyga och har erforderlig infrastruktur för att sköta. Enligt uppgifter i media har Ukraina fått ytterligare närbesläktade flygplan, eller ska få dito, från tidigare Warszawapaktsländer.


Nato och/eller Natoländer har gett, eller ska ge, eller sälja amerikanska F16 till Ukraina. Det kräver sannolikt redan i fredstid en betydande insats för att skaffa och ta i drift ett ytterligare system. Under rådande krig blir det så mycket mer krävande. 


Det svenska sossegänget med Hultqvist i spetsen och de vanliga vapendragarna i den alltid lika korrupta vapenindustrin tycker föga förvånande att Ukraina dessutom ska avsätta resurser för att även skola in svenska JAS.


Franske presidenten Emmanuel Macron vill föga förvånande utrusta Ukraina med franskbyggda Mirage.


Säkert finns det fler kandidater i kulissen.


Det som framställs som omsorg om Ukraina ser allt mer ut som en överbelastningsattack som mer har till syfte att gynna givaren/säljaren än det redan av krig hårt prövade Ukraina. Om Ukraina ska ta emot alla dessa olika system och avsätta erforderliga resurser för att implementera dem kommer Ukraina inte att behöva några fiender. Redan de förmenta vännerna är tillräckliga för att besegra Ukraina.


Det är ingen hjälp till Ukraina. Det är hjälp till givarna och deras affärer och karriärer.


Falun lördagen den 8 juni 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: