torsdag 27 juni 2024

Med stormsteg mot en mixad grön omställning

.

Utvecklingen kring de många luftslotten som lanserats under klimaträddande täckmantel - inte minst i Norrland - upphör inte att förvåna.


Först och främst förvånar det - åtminstone lite - att så mycket kommunfolk fullständigt förlorat förståndet när charlatanerna från huvudstaden gjort entré.


Sedan förvånar det - fortfarande bara lite - att så många som förvaltar andras pengar så lättvindigt kastat miljarderna över första bästa skurk som räcker upp handen. Vad beror det på? Är de bara dumma i huvudet på vanligt sätt eller får de en kickback under bordet på nästan lika vanligt sätt?


Sedan imponerar det lite - men väcker ändå ingen beundran - att de här företrädesvis Stockholmsbaserade skurkarna på så lösa boliner kan prata till sig hundra miljarder av andras pengar till någonting som inte fungerar, som aldrig har fungerat och som förmodligen aldrig kommer att fungera.


Den vanliga ordningen när man börjar sälja något är att man först hittat på en produkt, eller ett sätt att tillverka någonting eller designat något på ett banbrytande sätt. Sedan finansierar man tillverkningsstarten och gör den i lite försiktigt tempo, så att man har råd att korrigera och börja om ifall det inte fungerar. 


Alla regler har sina undantag. Plastcykeln Itera exempelvis drog igång med buller och brak i Vilhelmina. Framför allt med brak eftersom man hade förutsett några små detaljer som att cykeln blev svajig som en gummisnodd när man trampat en tid och att man aldrig fick grönt ljus eftersom trafikljusens sensorer inte kände av plastcykeln. 


Ett annat exempel är Ericson som dränkte världen i mobiltelefoner som inte fungerade. Man hade räknat ut att man kunde kapa åt sig en stor del av världsmarknaden om man var först ute. Men man missade den lilla detaljen att man i så fall måste vara först ut med telefoner som fungerar.


Northvolt tycks ha tillräckligt mycket östermalmsinflytande i företaget för att kunna resonera på ett sätt besläktat med nyss nämnda pionjärer. Först skaffar man sig jävligt mycket av någon annans pengar. Sedan börjar man tillverka något. Skit samma vad, är jag frestad att säga, men det vore inte rättvist, för nog har man väl hela tiden varit inne på att man skulle tillverka batterier till elbilar?


Men nu verkar det som om man har missat den lilla detaljen att om man håvar in hundra miljarder av någon annans pengar kan det vara fiffigt att också kunna tillverka det med vars hjälp man håvat in pengarna. Så tycks det inte vara med Northvolt. 


I skrivande stund hittar jag - helt i enlighet med lagen om alltings jävlighet - inte uppgiften om hur fantastiskt få batterier man lyckats åstadkomma med så enormt mycket pengar. Tankarna går osökt till vad Winston Churchill uttalade efter slaget om England:


”Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket.”


Om Northvolt kan man nog på snarlikt sätt komma att säga:


”Aldrig har så få haft så många att tacka för så mycket.”


Om något över huvud taget fungerar längre i Sverige kan det nog komma att behövas celler målade i omställningsgrönt eller någon annan lämplig mix.


Det är en sak att många vill ha del av alla de där pengarna som förvaltas av någon annan än ägaren. Med det är ju inte detsamma som att den som förvaltar andras pengar nödvändigtvis ska försöka dränka alla som vill ha pengar i sådana.


Betänk att det här inte är det enda luftslottet som sjösatts på stor fot och lösa boliner i landet under senare tid. Fortsättning följer.


Om det här hade utspelat sig i ett land med fungerande rättsväsende hade snart de omställningsgröna cellerna tagit slut.


Men nu är vi ju i Sverige, så de omställningsgröna cellerna kommer antagligen att eka lika tomt som skattebetalarnas plånböcker efter hand som de här luftslotten som nu slår upp som svampar ur Jorden vandrar vidare dit deras affärsidé oundvikligen leder dem, efter hand som de kolliderar med verkligheten.


En sann visionär låter sig inte nedslås av sådana petitesser. Snart ser vi dem kanske lansera omställningsgrön färg till kriminalvården. Fast kanske inte ändå. De vet alldeles för väl hur liten efterfrågan blir på sådan färg. Att fängsla grova ekonomiska och politiska brottslingar är inte riktigt det svenska rättsväsendets grej. Fråga fast Anders Sundström eller Sven-Erik Bucht…


Falun torsdagen den 27 juni 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: