.
Tio dagar före jul var det dags igen. Ny dödsskjutning på en skola i USA. 28 döda den här gången. De flesta förskolebarn.
Men det var egentligen inte massdödandet i sig som var det intressanta. Det har nu förekommit så många gånger att det har blivit en vana. En vana som är på väg att sprida sig över världen. Både Finland och Norge har haft sina respektive första fall. Många andra länder likaså. Sverige inte ännu.
Det intressanta, tycker jag, är hur man förhåller sig till problemet i USA. Vapen-, försvars- och säkerhetsindustrin, har av tradition en stark ställning. Allt sedan man stal landet av indianerna, utrotade bufflarna och förpassade indianerna till små reservat med spriten som kompis har vapen varit amerikanens bästa vän.
En konsekvens av de senare årens utveckling har blivit en blomstrande säkerhetsindustri samt röntgen- och säkerhetskontroller vid inpassering till skolor. Det är något som säkerhetsindustrin tycker att är en utmärkt lösning men som många andra menar att dels är en absurd situation och dels inte är någon lösning på problemet.
Nu, efter den senaste skolskjutningen vill den amerikanska vapen- och försvarsindustrins ”inofficiella” språkrör National Rifle Association, NRA, att man ska möta problemen på skolorna med beväpnade vakter i skolorna.
Som om det skulle lösa problemet. Erfarenheterna från annat håll visar att det inte gör det. Möjligen förändrar det problemet. Om det förslaget till lösning vinner gehör ska lärare, elever och deras föräldrar i fortsättningen även vara rädda för ett antal legitimt beväpnade säkerhetsvakter inne på skolorna.
Hur ska man kunna kontrollera säkerhetsvakterna? Att den som kommer varje dag är densamma som en gång blivit granskad? Densamma fysiskt och densamma psykiskt? Erfarenheten visar att det inte går. Presidenter blir mördade av sina säkerhetsvakter. Flygbolagen kan inte ens garantera att deras flygplan inte flygs av onyktra personer som dessutom saknar flygcertifikat. Eller se på ”dödsfallet” i Sagerska Palatset” nyligen.
Eftersom ökad beväpning är i linje med hur amerikanarna brukar lösa problem är det troligt att det kommer att gå igenom. Man kan då fråga sig, hur många elever som kommer att bli skjutna av överambitiösa säkerhetsvakter av misstag, i svårtolkade situationer? Och kommer det att stoppa skolattentaten?
- Knappast!
Blir det inte rent av så, att man också måste beväpna lärarna för att skydda dem och eleverna mot säkerhetsvakterna eller dem som utger sig för att vara säkerhetsvakter? Åt var lärare åtminstone ett eget hagelgevär och ett par pistoler. En helt ny industri kan blomma upp som löser problemet hur läraren ska kunna peka tydligt på svarta tavlan med hagelgeväret. Precis som det redan finns en som tillverkar skottsäkra ryggsäckar till skolelever.
Eftersom även lärare kan flippa ur blir det nog i ett senare steg, med tillämpning av samma logik, även nödvändigt att beväpna eleverna. Åt var elev sin egen Glock.
Efter att helt nyligt ha sett ”Ursäkta, vad är klockan?”, med John Cleese som ambitiös rektor, är det svårt att frigöra sig från bilden av rektorn, med presidentens bild hängande på väggen, och förre presidenten George W Bush ord ringande i öronen: ”Den som inte är med oss är emot oss.”
Med den nära framtidens skolor bemannade med beväpnade säkerhetsvakter, beväpnade lärare och beväpnade elever - visst ter det sig naturligt att rektorn får ett ordentligt maskingevär med vars hjälp han kan hålla ordning på skolgården från sitt fönster?
Och en sak till. Mot bakgrund av hur det amerikanska rättsväsendet fungerar - eller rättare sagt INTE fungerar - hur man låser in folk på nära nog livstid för ganska obetydliga förseelser:
Hur länge tar det innan man sänker gränsen för när det blir en accepterad åtgärd att öppna eld när någon inte agerar som man förväntar sig?
Övertorneå onsdagen den 26 december 2012
Mikael Styrman
.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar