måndag 14 januari 2013

Ingen har råd...

.
Anders Fogh-Rasmussen - mannen som gav flöjten ett ansikte.
 ...att själv hålla sig med försvar i framtiden, säger Nato:s generalsekreterare till stöd för Carl Bildt och Karin Enströms Nato-beställda förslag nyligen. Men han är förstås bara en överavlönad flöjt.

Vilken tur för barfotakrigarna i Afghanistan, ett av världens fattigaste länder, att de inte visste om det när de daljade upp den samlade Nato-alliansen med alla dess resurser - och det efter noter.

Ännu vet vi inte hur illa det gick eftersom alla inte hunnit ut ur Afghanistan än, men svansen sitter i alla fall stadigt parkerad där den rätteligen hör hemma i rådande strategiska läge - mellan benen.

Det är nog med Nato-alliansen som det var med det svenska försvaret på 1970-talet. Finska militärer sa - ja, inte högt förstås - med två krig mot Sovjetunionen i färskt minne, att det svenska försvaret har allt som ett försvar kan önska sig - utom soldater. Numera har de inte längre allt det där andra heller, och mindre ska det bli, men mer konferenser.

Om vi ska döma av praktiska erfarenheter ska vi inte gå med i Nato. Vi ska gå med i Afghanistan och lära oss hur man får ut någon nytta av skattemedlen. På gott och ont närmar vi ju oss ändå den afghanska tekniska standarden.

Afghan Response Force - med den senaste och mycket kostsamma tekniska utrustningen, med vars hjälp man besegrade Nato-alliansen, som regeringen Carl Bildt tycker att ska försvara oss.

Övertorneå måndagen den 14 januari 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: