söndag 4 december 2022

Flimret före kraschen

 .

Det pratas och skrivs mycket - framför allt i fråga om ekonomin och det finansiella systemet - om flimmer. 

Flimret som föregår kraschen.


Ett liknande flimmer utspelar sig inom elförsörjningen efter att Miljöpartiet och NationalSocialdemokraterna gjort för den svenska elförsörjningen ungefär vad Pol Pot gjorde för den Kambodjanska rätts- och försörjningssäkerheten - livligt påhejad av svenska vänsteraktivister och ledande nationalsocialdemokrater.


Skillnaden är bland annat att Pol Pot jagade ut kambodjanska stadsbor ur städerna för att de skulle försöka försörja sig efter bästa förmåga på landsbygden. Miljoner kambodjaner svalt ihjäl eller mördades på annat sätt. De svenska röda och gröna khmererna å sin sida har trasat sönder den svenska elförsörjningen. De har gjort kärnkraften olönsam, med synliga bidrag och dolda subventioner till vindkraften och avgifter som drabbat kärnkraften. På så sätt har de tvingat pålitliga och förutsägbara elproduktionsanläggningar att stänga. Sedan har de skyndsamt låtit riva kraftverken delvis och förskingrat vitala komponenter för att kraftverken ska vara omöjliga att återstarta.


När elpriset som nu, på grund av galenpannornas göranden, tämligen oförutsägbart kan vara 5 kr per kilowattimme den ena dagen, för att sedan vara negativt nästa dag, blir det omöjligt att på kommersiellt gångbara villkor bygga upp eller återskaffa pålitliga elproduktionsanläggningar.


Trots klimatförändringarna finns inga garantier för att det inte ska bli sträng kyla i Sverige fler gånger. Vindkraften kan vara bra - sedan - när det inte finns några andra produktionskällor. Då är det bättre med vindkraft än inget alls. Men bättre än så är inte vindkraften. Det blåser dessutom sällan när det är riktigt kallt och elen behövs som bäst i Sverige.


Det gick an att driva kvarnar i Skåne, Halland och Holland med vinden på 1600-talet. Man malde när det blåste. Men man värmde inte sina hus och skaffade sig inte belysning med hjälp av vindkraften. Det gjorde man med ved, träkol och stenkol. Det var inget problem på 1600-talet eftersom det var det enda man visste av. Samhället var uppbyggt för att det skulle fungera så. Men det är inget alternativ för oss. Samhället är inte längre uppbyggt för att fungera så. 


Till en del kanske kolkraft på kontinenten tillfälligt kan ersätta den elproduktion som våra galenpannor avskaffat. Men sannolikt kan den inte bidra om det även blir kallt på kontinenten. Då blir vi nog utan el. Det är inget orimligt scenario att stora mängder människor kan komma att frysa ihjäl och stora privat- och samhällsekonomiska kostnader kan sätta välfärden ur spel.


Det har inte blivit bättre av att de ryska gangstrarna som våra banksters, med Anders Sundström och Wallenberg i spetsen tvättade stöldgodset åt har ödelagt stora delar av Ukrainas elproduktionsanläggningar.


Det går an för galenpannorna med miljoninkomster i våra beslutande församlingar att rycka på axlarna åt saken. Det är inte de som kommer att dö - kanske i stort antal -  om det händer.


Ingen vet hur det kommer att gå. Framtiden visar. Men jag tror att det är mer som talar för att vår elförsörjning kommer att kollapsa än det är som talar för att det inte kommer att ske.


Dock vill jag inte utesluta, att om det går riktigt illa, många som själva drabbas, eller vars närstående drabbas, allvarligt av kollapsen kommer att ge sig ut på jakt efter de röda och de gröna khmererna. På så sätt lever vi nog under lugnet före stormen. Kommer kollapsen är det nog slut på leken för de svenska khmererna. Det är ju inte som att kollapsen kommer som en blixt från en klar himmel. Stänger man nödvändiga kraftverk är risken överhängande för att elförsörjningen går åt helvete. Svårare än så är det inte.


Falun söndagen den 4 december 2022

Mikael Styrman

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Riv det helt galna Paris avtalet. Agenda 2030 styr våra politiker bara vansinne. Det enda hoppet i riksdagen är kloka Elsa widding . Men hon får väl inte tala nåt mera efter hennes fantastiska första framförande 👍👍