tisdag 24 september 2024

Flytande megabomb på turné runtom i Europa?

 .

Vad kommer den intensiva oron för vad det ryska fartyget MV Ruby, lastat med 20.000 ton ammoniumnitrat, att leda fram till?


Det kan - i värsta fall - visa sig vara så, att Europeiska regeringar har att välja på att sänka ryska, men Malta-flaggade, MV Ruby - på väg in i en större metropols hamn, eller vara passiv och få ett politiskt gisslandrama med fartyget väl i hamn och staden som gisslan. Ett drama med okänt slutresultat.


Ingen verkar veta om fartyget är ett ovanligt vapen eller ett helt vanligt fartyg som bara haft otur på sin färd mot okänt mål.


Men om det är ett vapen kan eventuella beslut behöva fattas mycket snabbt, för senare är det kanske för sent.


En sak kan man i alla fall vara säker på. Det här var inte det sista fartyget att skrämma livet ur såväl allmänhet som politiker. I stort sett vilken terroristgrupp som helst kan lägga rabarber på ett civilt fartyg med farlig last och ställa till ett helvete med det, allt medan säkerhetsinstitutionerna sover sin Törnrosasömn. Det är ju inte heller bara stadskärnor som behöver vara intressanta. Det finns mycket spännande i kommersiella hamnar som kan tillfredsställa de galningar från Tredje Världen som omdömeslösa politiska och mediala stollar fyllt Europa med.


Kriget utvecklas hela tiden. I efterhand kan man peka ut vilka teknik- och strategisprång varje större krig åstadkommit.


Det senaste kriget involverade stora flygplan och ikoniska byggnader i USA.


Hittills har Rysslands ockupationskrig i Ukraina bland annat gett oss små gröna män med okänt ursprung, sprängda oljepipelines, utvecklade drönare och stora krigsfartyg som måste gömmas i hamn för att inte bli skjutna i sank.


Kommer det också att ge oss kapade civila fartyg med potentiellt farlig last?


Fartyg kapar man ju redan nu på Afrikas Horn. Och åtminstone en del Europeiska länder gör sitt bästa för att importera fartygskapare, drivna som de är av missriktad och inbillad godhet.


Falun tisdagen den 24 september 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: