tisdag 31 augusti 2021

Den krävande polisutbildningen

 .

Media rapporterar att trots nedlagda 93 miljoner av skattebetalarnas pengar går det inte att rekrytera tillräckligt många nysvenska polisaspiranter som klarar inträdeskraven. 


Nu flaggas det för att problemet ska hanteras på vår regerings välkända manér. Man erkänner därmed inte i klartext att man sänker eller gör undantag från kraven. När det inte går att hitta tillräckligt kvalificerade sökande ska man inte bortse från kraven utan istället göra en ”helhetsbedömning”. Det är nysvenska och betyder i klartext att vilken idiot som helst som är dum nog att söka jobbet också får det.


En snarlik metod har sosseriet redan tillämpat inom Sveriges Radio och Sveriges Television, fast där var problemet närmast det omvända. Det finns ett stort antal nysvenskar som lyckats lära sig utmärkt svenska. Många talar faktiskt bättre och mer belevad svenska än flertalet svenskar. Men dessa kan inte anställas som journalister eftersom det då inte skulle märkas hur antirasistiska och välkomnande de förträffliga människorna på radion och televisionen är. Istället anställer man nysvenskar som talar så dålig svenska att flertalet svenskar bara med stor svårighet kan förstå vad de säger.


När det nu inte går hitta tillräckligt antal kvalificerade polisämnen bland nysvenskarna och man vägrar att säga att man sänker kraven - hur blir det då?


Kanske blir det som i den gamla historien om de norska poliserna? Ni minns kanske frågan? Varför åker alltid norska polisen tre åt gången?


Även i den nutida svenska tappningen kommer polisen att åka omkring tre åt gången. Det blir en som kan läsa och en som kan skriva, fast inte nödvändigtvis på samma språk, och den tredje åker precis som i Norge-historien med för att han trivs i intellektuellt sällskap.


Det kommer att borga för att polisens fina uppklarningsprocent bibehålls.


Falun tisdagen den 31 augusti 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: