tisdag 31 augusti 2021

Den svenska Afghanistan-byråkratin debatterades i Aktuellt

 .

Förre sossepampen Jan Eliasson och journalisten Jesper Huor möttes i en debatt om Afghanistan i måndagskvällens Aktuellt 21. Kanske börjar Jan Eliasson gagga till sig? I alla fall så försökte han först sätta sig på Huor genom att återberätta hur han kom ihåg debatter om Somalia och Mali, som ju inte hade någonting alls med Afghanistanfrågan att göra. Senare skulle härskartekniken nå ännu högre höjder när Eliasson tvålade till Jesper Huor med att han, Eliasson, minsann hade varit och besökt Afghanistan med någon sorts traditionellt verklighetsfrånvänd VIP-delegation (min anmärkning). Härskartekniken sket sig i och med att det kom fram något senare att Huor ju hade bott i Afghanistan.


Svenska Afghanistankommittén har varit verksamma i Afghanistan i 40 år och berättar gärna att de finansierar sin verksamhet med insamlade medel. Men man är inte lika pigga på att berätta att man samlar in nästan alla medel på SIDA.


Det som var riktigt roligt var att Jan Eliasson nämnde att svenska Afghanistankommittén har 6.000 anställda! Det kan man ju förhålla sig till på åtminstone tre olika sätt. Jan Eliasson nämnde det säkert i syfte att lufta lite svensk präktighet. Någon annan tar sig förstås för pannan och frågar sig hur i helvete det har kunnat gå så långt att den humanitära stormakten lilleputtlandet Sverige har 6.000 personer verksamma med och i Afghanistan och avlönade av skattebetalarna? Den som har lite erfarenhet av och insikt i hur sosseriet på kort tid tid kan ineffektivisera och odugliggöra den mest välskötta verksamhet frågar sig naturligtvis om inte Jan Eliasson sa fel. Om inte det rätta talet ska vara 60.000? Vare sig det ska vara det ena eller det andra idag är det snart 60.000 för det är den humanitära stormaktens modus operandi.


Falun tisdagen den 31 augusti 2021

Mikael Styrman

Inga kommentarer: