tisdag 3 oktober 2023

Det bästa får inte tillåtas bli det godas fiende

 .

Det är viktigt att komma ihåg att anledningen till att den grova kriminaliteten inte har kunnat stävjas i Sverige inte är att det är omöjligt. Det är ju möjligt i nästan alla andra länder.


Följaktligen är anledningen till att det inte fungerar i Sverige att för samhället och medborgarna utomordentligt viktiga uppgifter lagts i händerna på klåpare och brottslingar - varken mer eller mindre.


När vi diskuterar olika och mycket kraftfulla inskränkningar i den enskilda integriteten, tenderar vi i debatten att utgå ifrån att alla dessa verktyg alltid kommer att vara i det godas tjänst.


Jag tror att vi måste resonera tvärt om. Allt som vi nu är i färd med att göra, med de bästa av avsikter, kommer så småningom att träda i det ondas tjänst. Det finns ingen garanti för att vi inte kommer att ha en svensk psykopat av Donald Trump-kaliber vid makten och flera sådana på lägre nivå i framtiden. Vi gör klokt i att istället utgå från att det kommer att ske och vi bör fråga oss om vi verkligen vill lägga alla dessa kraftfulla verktyg i händerna på en hänsynslös psykopat?


Istället för att på sätt som nu låta våra goda föresatser stenlägga vägen till demokratins och rättssäkerhetens slutliga undergång, borde vi hejda oss och använda vanliga beprövade och fullt fungerande åtgärder, som inte är så integritetskränkande. 


Börja med att rensa ut oduglingar och psykopater från politiken samt polis- och rättsväsendena, vilka går den grova brottslighetens ärenden, så blir det snart ganska bra.


Falun tisdagen den 3 oktober 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: