onsdag 28 augusti 2019

Hur länge lever man i finansbranschen?


.

Det kan man fråga sig eftersom Riksgälden nu ska låna på 100 år. Jag nyper mig i armen…nej, jag drömmer inte. Och kalendern påstår envist att det är den 28 augusti och inte den 1 april. Men den här allt snurrigare ekonomin, med negativa räntor… ekonomin i vilken spararna får betala sina banksters för att få sätta in sina pengar…har nu spårat ur så till den milda grad att Riksgälden ska låna på 100 år. 

Tydligen har redan Tyskland, Nederländerna och Schweiz lånat på 30 år. Men vem lånar på 100 år? Är det en vanlig odugling eller är det en komplett idiot? Den sista idioten är ju inte född ännu så idioterna är starkt misstänkta. Tänker man tillbaka bara på de senaste finanskriserna och vad som orsakat dem så tycks ju finansbranschen vara särskilt hemsökt av idioter, bedragare och psykopater. Men den krasch som komma skall kommer sannolikt att överträffa allt vi sett hittills, kanske även 1929 års börskrasch och den därpå följande depressionen som i USA inte tog slut förrän mördandet under Andra Världskriget satte fart på affärerna. Sedan har USA aldrig slutat åka runt i världen och mörda oskyldiga människor. Affärerna blomstrar och skulderna är många, många gånger högre än USA någonsin kommer att kunna betala.

Men om det nu är så att finansbranschen är befolkad med dårar och idioter som tror sig ha evigt liv, så varför inte slå till med 250 år på en gång? Då slipper man ju det mödosamma och kostsamma arbetet med att lägga om lånen stup i kvarten.

Jag kommer osökt att tänka på min far Gösta. Han sa en sak en gång, apropå värdering av skog. Hela ”skogstomtebranschen” envisas med att sätta ett värde - om än diskonterat - på skog som förväntas bli avverkningsmogen om 100 år. Han sa: Man betalar för skog som faller ut inom 20 år. Resten betalar man inget för. Man är glad om den ger något, men man betalar inget för den. 20 år är så lång tid att man inte ens vet om det finns någon här som köper skog om 20 år. Så dåligt han hade mått om han tvingats bevittna vad dårarna åstadkommer nu.

Det var ett utslag av sunt bondförnuft. Inget som plågar vare sig den offentliga förvaltningen eller finansbranschen. 

Hur är det Dan Berglund sjunger?  - Allt är idioternas fel!

Falun onsdagen den 28 augusti 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: