lördag 22 april 2023

Justitieråd - inget jobb för kriminella stollar

 .

Ett fall som nu uppmärksammas är det där HD friade friade några gangsters i en förort till Stockholm. De hade gömt narkotika och vapen. Polisen fann deras gömma, bytte ut vapen och knark mot attrapper samt installerade dold övervakning. De fälldes i lägre instans men HD friade ungefär med motiveringen att eftersom polisen bytt ut de riktiga grejorna mot attrapper har inget brott egentligen ägt rum.


Det är naturligtvis en situation som lagstiftaren inte rimligen kunnat förutse att överhuvud taget skulle kunna inträffa. Men att fria dem, som visste att de hade knark och vapen, trodde att de hanterade dem, men inte visste att polisen bytt ut dem, är naturligtvis absurt. Det är inget annat än hårklyverier från korrupta eller mentalt förvirrade justitieråd som helt missuppfattat sin roll. 


Det är möjligt att justitierådens roll varit att värna den grova organiserade brottsligheten. Men givet det förfall som nu pågår i vårt samhälle måste nu till rättning även i HD. Vi kan inte ha en situation som i praktiken innebär att HD försvarar den grova brottsligheten mot allmänhetens berättigade strävan att värna sig och sin avkomma mot den grova brottslighetens verkningar.


Justiterådens roll är att bevara medborgarnas rättssäkerhet och rättsstatens möjlighet att överleva och fullgöra sitt uppdrag.


Justitierådens roll är inte att medelst hårklyverier värna uppenbara gangsters mot rättsstatens strävanden att skydda medborgarna och samhället mot deras undergrävande verksamhet.


Det här avgörandet är så förödande och så viktigt att det tarvar åtgärder från samhällets sida för att inte medborgarna ska uppleva Högsta Domstolen som alla rättrådiga medborgares fiende.


Lämpligen bör åtgärder genast vidtas, i syfte att få resning i detta mål, som korrupta eller totalt omdömeslösa justitieråd skadat. Men det räcker inte med det. Det bör också vidtas åtgärder för att avskeda dessa stollar till justitieråd. 


Det ska naturligtvis mycket till för att avskeda ett eller flera justitieråd. Så måste det nog vara för att värna rättssäkerheten. Men det måste också finnas en bortre gräns för hur stolligt eller hur kriminellt man får agera som justitieråd och ändå ha jobbet kvar. 


Den gränsen är, enligt min uppfattning, med viss råge, överskriden.


- Res målet och avskeda de kriminella eller stolliga justitieråden!


Falun lördagen den 22 april 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: