onsdag 6 januari 2021

Assange - en kvarnsten runt allas hals

 .

Julian Assange har nu suttit mer eller mindre utomrättsligt fängslad över tio år för att ha publicerat uppgifter om grova krigsförbrytelser utförda av det amerikanska försvaret och den amerikanska politiken utomlands. Det är en lång tid i en människas liv. Ärendet handlar om grova brott mot mänskligheten som det amerikanska rättsväsendet självt är oförmöget att komma till rätta med.


Fallet Julian Assange verkar med tiden bli en kvansten om halsen på alla inblandade, inklusive honom själv. 


Det svenska rättsväsendet skämde ut sig med sitt falska åtal mot Assange för en ”våldtäkt” som verkar ha varit en blandning av groupies, svartsjuka, en trasig kondom och amerikanska mutor. Det var säkert olustigt för de svenska åklagar- och domstolsväsendena, samt politiken, att så tydligt ställa alla rättsprinciper åt sidan för att utföra den amerikanska grova organiserade brottslighetens ärenden och skydda deras krigsförbrytare. Vi har kommit långt bort från de ideal Sverige försvarade när en ung Olof Palme agerade mot övergreppen i Vietnam. Det var inte att ta miste på lättnaden över att Sverige så småningom åtminstone kunde försöka krypa ut ur den skammens håla som ärendet förpassat den svenska ”rättsstaten” till. 


Jag minns inte alla turerna utantill och det här är inget uppslagsverk i ordets strikta betydelse. Men med Sveriges hjälp kunde krigsförbrytarna begränsa Assange’s rörelsefrihet i syfte att så småningom få honom utlämnad från USA’s vasallstat Storbritannien. Assange var under en tid fri mot borgen. Så småningom bröt han mot borgensbestämmelserna och tog sin tillflykt till den Venezuelanska Ambassaden i London. Venezuela hade då en i förhållande till Assange välvilligt inställd politisk ledning. Att Assange bröt mot borgensbestämmelserna hade med stor sannolikhet sin grund i att det läcktes till Assange att han skulle komma att utlämnas till USA. En utlämning som skulle solka det Brittiska anseendet, men som man kände sig förpliktigade att utföra för att inte själva bli trakasserade av de Amerikanska brottslingarna.


Man kan naturligtvis spekulera i att det läcktes därför att ärendet Assange hade hunnit utvecklas till en kvarnsten även runt den Brittiska halsen. Britterna hade att välja mellan att försvara sitt rättsväsendes anseende å den ena sidan och att hålla sig väl med storbror, Gudfadern USA å den andra sidan. Därför läckte man vad som skulle ske till Assange och hoppades att det skulle leda till att man blev kvitt ärendet. Tyvärr löste det sig inte. Assange kom inte undan. Amerikanerna fick inte heller tag i honom. Istället fångades han i ett limbo i den Venezuelanska Ambassaden och britterna vågade inte medverka till ytterligare ett flyktförsök ut ur Storbritannien för Assange. så småningom fick Venezuela en ny politisk ledning och fallet Assange blev en kvarnsten även runt den Venezuelanska halsen.


Att Assange en gång bröt mot borgensreglerna för att skydda sig mot ett eventuellt amerikanskt dödsstraff gör det svårare för det Brittiska rättsväsendet att både hålla skenet uppe och samtidigt hjälpa Assange att försöka komma undan på nytt. Förmodligen skulle det vara en lättnad både för USA och Storbritannien om Assange hade vänligheten att ta sig någon annanstans. Mexico påstås ha förklarat sig beredda att bevilja Assange asyl. Men hur ska britterna bära sig åt för att få iväg Assange till Mexico när han bröt mot borgensreglerna sist? Dessutom utan att riskera att reta upp amerikanerna? Särskilt som ingen vågar ta bladet från munnen i USA och ens antyda att man bytt ståndpunkt…


USA har uppnått sitt primära syfte med intrigerna mot Assange. Ingen läcker längre offentligt vad de amerikanska krigsförbrytarna gör, åtminstone inte utan att tänka sig noga för. Men det har förmodligen skett till priset av att fallet Assange har utvecklats till en kvarnsten även runt USA’s hals. En skamfläck på deras heder.


Nu har första instans i Storbritannien kommit fram till att det även i Storbritannien är olagligt att avslöja krigsförbrytare.  Möjligen med undantag för tyska sådana. Kanske även ryska? Assange ska därför utlämnas - i princip. Men hans hälsa tillåter inte utlämning, för då kan hans hälsa drabbas av ungefär samma sak som väntar honom om han utlämnas. USA påstås ha meddelat att de avser överklaga beslutet i första instans. Härav går inte att utläsa om de verkligen vill vinna eller om de bara håller skenet uppe. Det kan ju faktiskt vara så att de startat en sådan där expedition som är väldigt lätt att starta, men väldigt svår att komma ur.


Vem ska våga fatta beslutet i ett ohotat land med en ständig krigsekonomi och en våldsamt nationalistisk propaganda, ett obegripligt stort försvar, utspritt över världen, där man kan starta krig när som helst, mot vem som helst, utan några tyngre vägande argument än att man har långtråkigt, eller att ammunitionen börjar ha passerat bäst före-datum och industrin vill sälja ny ammunition.


Nog är det mycket ”Kalle Anka och hans vänner” när de stora elefanterna är ute och dansar. Ju större och viktigare, desto löjligare verkar det bli.


Falun onsdagen den 6 januari 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: