lördag 2 januari 2021

Politiskt ansvar utmäts olika…

 .

…i fungerande demokratier och bananrepubliker.


I Sverige predikar statsminister Stefan Löfven återkommande, andaktsfullt och biskopslikt, på det sätt som sosseledare älskar att göra när de har ställt till det riktigt ordentligt. Den här gången är budskapet att vi ska undvika allt som utsätter oss för kontakt med andra människor och som inte är absolut nödvändigt. Allting är tillåtet under pandemin, men vi förväntas agera som om allt är förbjudet. Nästan ingen verksamhet är förbjuden eller förbjuden att besöka, men de blir omöjliga att driva - utan att någon kan ställas till svars. Allt är ju ändå tillåtet, gubevars…. 


Som ”nån-annan-ismen” bjuder gäller kravet på återhållsamhet bara någon annan - inte sossepampar och liknande. Vi som är lite äldre minns gärna Hasse ”Hoffa” Eriksson, transportbasen som åkte till Spanien efter att ha varit med om att sätta Franco-Spanien i blockad. Numera är det väl inte så många som lever och kan minnas bigamisten Per-Albin Hansson, en annan svensk nazist-ikon.


Eftersom allt det förbjudna är tillåtet och bara de som betalar pamparnas förmåner ska avhålla sig är det kanske inte så konstigt sosseledarna drattar runt omkring i världen som om det inte fanns någon pandemi. Morgan Johansson ränner runt och shoppar på köpcenter, tätt följd av Stefan Löfven. Magdalena Andersson å sin sida föredrar att frottera sig mot allmänheten i den av banditorganisationen under den gamla maffialedaren Anders Sundström drivna delen av fjällvärlden.


Nu vet vi inte allt - förstås - så vi vet ju inte vilka förlustelser som resulterade i det chartrade Brittish Airways-planets flygning till Stockholm härom dagen - flygförbudet till trots. Men vi har fått reda på att den vandrande katastrofen Dan Eliasson som chefar för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) tolkade statsministerns besked, eller statsministerns besked under bordet, som att en semesterresa till Kanarieöarna kunde anses absolut nödvändig. Med tanke på hans trac-record var det kanske det bästa som kunde hänt svenskarna. Endast gudarna vet hur illa det kunde ha gått om om han stannat hemma. Å andra sidan är ju inte spanjorerna våra fiender så det är moraliskt problematiskt att skicka honom till Spanien. 


Leve Nån-annan-ismen - Guds gåva till människor som inte tar ansvar för någonting, men som kräver att andra ska ta ansvar för deras välbefinnande också.


Annat är det i fungerande demokratier, som i Kanada till exempel.



Där åkte delstaten Ontarios finansminister Rod Philips på solsemester till Karibiren, och fick sparken. Han trodde visst att man även i Kanada fick bete sig som i Sverige utan någon risk för konsekvenser. Han fick lära sig den hårda vägen att inte Kanada är en korrupt bananrepublik i Europas utkanter.


Falun lördagen den 2 januari 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: