söndag 3 oktober 2021

Kollektivt dåligt samvete

.

Idag vet vi ännu inte vem som sprängde entrén till hyreshuset på Övre Husargatan i Göteborg. Men att döma av medias hantering av ämnet talar mycket för att sprängningen utförts av en 55-åring som betecknas som varande en rättshaverist.


Om man idag, fem dagar efter sprängningen på Övre Husargatan i Göteborg googlar ämnet ”rättshaverist” kommer ämnet upp i samband med tre olika media som uppmärksammat ämnet under de senaste dagarna: GP, Expressen och Aftonbladet. Framför allt Aftonbladet verkar lägga sig vinn om att förklara och lugna, så att livet kan gå vidare. Studerar man vad de har skrivit finner man förklaringar av begreppet rättshaverist vilka samtliga berättar hur rättshaveristen i princip är så omöjlig att inget går att göra åt honom, eller henne, och bara vederbörandes personliga egenskaper kan förklara varför personen fastnar i en situation som inte går att skaka av sig. Inte ett ord - åtminstone inte i klartext -  om huruvida det faktiskt kan finnas andra förklaringar till att dessa rättshaverister uppstår än vederbörandes personliga egenskaper.


Inte ett ord om att rättshaveristen faktiskt kan ha rätt, utan att få rätt. Inte ett ord om eventuellt samband mellan fenomenet och kriminalitet inom våra myndigheter eller inom den politiska maktapparaten som man också kan kalla det. Naturligtvis inte heller något om vilken roll media kan ha spelat, eller mer precist formulerat: medias underlåtenhet att göra sitt jobb.


Det kanske inte är så konstigt att de uppmärksammar ämnet givet vad som hänt. Men det är anmärkningsvärt att de så noggrant förklarar och slätar över och naturligtvis helt utan något undersökande av vad som skapat situationen eller format människan.


Nog anar åtminstone jag ett både ömmande och kollektivt dåligt självförtroende hos våra media.  


Falun söndagen den 3 oktober 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: