söndag 3 oktober 2021

Uppklarningsprocenten från noll till hundra

.

I kölvattnet på den skenande grova kriminaliteten, eller ska vi säga terrorismen, uppmärksammas återkommande att uppklarningsprocenten för de grövsta brotten är nära noll i Sverige.


Följaktligen haglar nu förslagen från våra politiker om vad man kan göra åt eländet.


Justitieminister Morgan Johansson har kommit fram till att vi bör ta bort straffrabatten för gängbrottslingar mellan 18 och 20 års ålder. Man kan fråga sig vilken planet han har varit på de senaste åren? I Göteborg använder brottsligheten sig, enligt detektiven allmänheten, sedan flera år tillbaka av mördare så unga som 12 år. Vare sig det är 12 år eller 14 år i verkligheten får det en att undra vad Morgan Johansson vill uppnå genom att ta bort straffrabatten för 18-20 åringar? Kanske han måste ta hänsyn till de fundamentalistiska anarkisterna för att hålla ihop regeringen?


Flera oppositionspolitiker vill få till anonyma vittnen. Det är en kraftfull åtgärd. Den skulle sannolikt snabbt leda till att uppklarningsprocenten för grova brott som nu ligger nära noll raskt skulle stiga till nära hundra procent.


Det är bara ett problem med det. Uppklarningsprocenten skulle utan tvekan öka snabbt och en gärningsperson skulle dömas. Dock är det inte mycket som talar för att rätt gärningsman skulle dömas. Snarare blir det lite vem som helst, som inte lyckas bevisa att han är oskyldig. Men som situationen är inom Sveriges rättsväsende kan man med fog fråga sig om det spelar någon roll? Politiskt avkunnade domar är inte precis något nytt i Sverige. De nya är att det blir politiska domar med stöd av anonyma vittnen. Ungefär som hittills med andra ord. Skillnaden är att de som hittills med sitt inflytande avgjort de politiska domarna inte har brukat kallas för vittnen.


Falun söndagen den 3 oktober 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: