onsdag 20 november 2013

Inte som 1929

.
Såg Affärsvärldens rubriker nyss. ”Börsen mot ny topp” ståtade första artikeln med.

En del människor vill likna den situation vi befinner oss i, med den som rådde före börskraschen 1929. Men 1929 hade inte nationerna gjort någonting vare sig för att kyla ned marknadsförväntningarna och återföra människors förhoppningar närmare planeten Jordens yta, eller för att mildra skadorna av det som komma skall, eller som nu skrämma upp förväntningarna på ännu högre höjder genom att trycka pengar så att sedelpressarna glöder. Bankerna var små och självständiga. De flesta nyheter färdades med båt.

Nu har nationerna, politikerna, hela det finansiella systemet, gjort precis allt som står i deras makt för att hålla liket igång. Ledande finansaktörer, riksbankschefer, finansministrar och bankdirektörer står som på ett akutintag och stöter med allt starkare ström för att få igång hjärtat på den gamla mumie som arkeologerna har släpat in. Redan är stötarna så starka att håret står rätt upp på återupplivningsteamet när stötarna delas ut och belysningen i hela staden flämtar.

Istället för att få ekonomin och börsen att besinna sig, att nyktra till, och kontrollera om det finns något hjärta i mumien, stöter man upp nivån högre och högre - ännu högre måste gå att komma.
Någon eller några måste ha en fablesse för höghöjdshopp.

När man så småningom ska plocka ihop spillrorna av det som återstår av det nuvarande finansiella systemet, inför nästa katastrof som korkade politiker, giriga och samvetslösa bankirer samt överavlönade, egennyttiga och ansvarslösa pensionsplacerare ska ställa till med, så finns det vissa uppenbara lärdomar att dra av den ännu pågående katastrofen:

Till de yrkeskategorierna som ovan räknas upp, bör i framtiden inte städslas någon som antingen har en böjelse för höghöjdshopp eller som tidigare varit utdelare av elchocker på dårhus.

Nog är den nuvarande situationen lik någonting, men inte är det 1929. Då var försyndelserna små, integrationen obetydlig och oddsen ganska goda.

Övertorneå onsdagen den 20 november 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: