lördag 20 april 2024

Effektivisering eller ineffektivisering av länsstyrelsen i Stockholm?

 .

Enligt medias rapportering har Anna Kinberg Batra (AKB) under sin ganska korta tid som landshövding hunnit anställa vad som påstås vara ”AB Släkt och Vänner” på ett flertal höga och nyinrättade chefspositioner i Länsstyrelsen.


Det framgår inte av rapporteringen huruvida nyrekryteringarna varit förenade med motsvarande rationaliseringar inom organisationen eller om det är fråga om en ren expandering och fördyring av byråkratin?


Inte heller går det att bli klok på om rekryteringarna verkligen är föranledda av konkreta behov och på så sätt kan förväntas vara en del av en effektivisering av organisationen?


Man kan i och för sig inte förvänta sig att Kreti & Pleti ska kunna bedöma om vidtagna rekryteringsåtgärder är till gagn eller till skada för organisationens effektivitet - åtminstone inte med den information vi hittills fått del av. Annorlunda uttryckt: Kommer de att resultera i att mindre lyckligt lottade stockholmare får mer eller mindre överavlönat dödkött att bära på sina axlar? 


Det råder ju - åtminstone till namnet - demokrati i Sverige. Innebörden av det är att det i slutändan är just Kreti & Pleti som ska ta ställning till om förvaltningen är skickligt skött eller mer kan liknas vid hur blinda slåss.


Vi har i decennier kunnat se framför allt hur nationalsocialdemokratin låtit byråkratin svälla i landet genom att rekrytera och befordra sina vapendragare.


Har vi nu gått in i ett nytt skede innebärande att varje maktskifte resulterar i att nya gunstlingar ska städslas och organisationen konsekvent ska växa i den dyraste änden, vare sig det finns behov eller ej?


Den frågans belysande saknas i det närmaste helt i stormen runt AKB:s landshövdingeskap. För att diskussion ska leda till något nyttigt och inte bara vara svårbedömd politisk pajkastning behöver detta belysas.  


Falun lördagen den 20 april 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: