lördag 5 oktober 2024

Allt som går att göra bör inte nödvändigtvis göras

.

Om det förlovade landet, eller idag Israel, har man slagits i tusentals år. Striderna har böljat fram och åter. Än har den ena sidan segrat, än har den andra gjort det. Emellanåt har olika imperiebyggare från annat håll gjort entré med snarlikt resultat. Kort sagt: Om Israel eller Palestina har det alltid kämpats. Freden har sällan varit någon långlivad bundsförvant.


Med detta sagt framstår det som mer än lovligt efterblivet att genomföra en sådan insats som gjordes för någon vecka sedan, när man i en samlad aktion sprängde telefoner och personsökare i stort antal, helt obekymrade om vem som för tillfället höll i dem eller befann sig i närheten. Sällan har så mycket långsiktig skada gjorts för så många, på så kort tid och av så få.


Det var faktiskt mer än lovligt enfaldigt och hänsynslöst gjort. All erfarenhet visar att det inte kommer att resultera i vare sig seger eller fred. Allt talar för att det bara kommer att skapa ett tillfälligt övertag. Därefter kommer de som på detta sätt öppnat Pandoras ask att själva drabbas av det man nyss gjort. Även de som den här gången vann en kortvarig och flyktig seger kommer snart att hemsökas av exploderande telefoner, personsökare mm. Historien upprepar sig alltid, heter det. Men det blir aldrig exakt likadant. Det här senaste idiotiska tilltaget kommer som sagt inte att leda till vare sig seger eller fred. Men det kommer sannolikt att göra stora insatser för att sprida ondskan över världen. Till att börja med kommer vi sannolikt att se att det nu blivit opportunt att rigga bomber i alla möjliga sammanhang, exempelvis livsmedels- och karamellpaket, leksaker mm i butiker osv.


Det är också en gammal sanning att människans dumhet och ondska inte känner några gränser. Gränsen utgörs enbart av de gränser som den tekniska utvecklingen för tillfället sätter. I slutändan är det ändå människan och inte den tekniska utvecklingen som sätter gränserna för vad som görs.


Mycket talar för att det här kommer att få efterföljare bland allehanda psykopater och galningar som var och en kommer att tycka att just hans eller hennes fråga är så viktig och rättfärdig att alla medel är tillåtna. 


Hur länge tar det innan telefoner börjar explodera runtom i världen, på tåg, i flygplan, i allehanda folksamlingar? Vilka psykopater blir först ut att stoltsera med sin galenskap?


Jag tycker faktiskt att det koppel idioter som ligger bakom det som skedde borde hängas i närmaste träd - av sina egna. Få har gjort så mycket för att skada den egna saken som just dessa svin har gjort i dagarna. Där försvann många decenniers mödosamt intjänad sympati ute i världen.


Inte ett öre, inte en pryl, inte en helvetesmaskin behöver sådana svin få i hjälp.


Falun lördagen den 5 oktober 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: