söndag 3 augusti 2014

Brandbekämpning eller lekstuga i Sala?

.
(Uppdaterad 4/8 kl 00:12)

Ser bilderna i TV-nyheterna om ”brandbekämpningen” i Sala-trakten. Nu har ju inte jag varit på platsen och tittat utan bildar mig min uppfattning utifrån TV-nyheternas reportage. Den bild som förmedlas kan naturligtvis vara bristfällig. Detta skrivs med reservation för att professionella metoder kanske används, men att insikten om det saknas hos media.

Ja, det nämndes moteld, så någon finns där som vet någonting om vad det handlar om. Men i övrigt så tycks det ju vara ett trevligt litet äventyr i Sala-skogarna. En lekstuga kort sagt. För brandbekämpning går inte till så där.

Eller det gick delvis till sådär för hundratals år sedan, med undantag för helikoptrarna. Och de är ju häftiga. Det blir bildmässigt och bra. Och helikopterföretagen flyger gärna där i hundra år och leker brandbekämpning. Men några riktiga bränder släcker man inte på det sättet. Däremot kan metoderna vara effektiva mot större lövhögar på villaträdgårdar.

Bränder i skogen släcker man med månghundraårig beprövad kunskap. Förr gjordes det manuellt men idag finns så mycket effektivare hjälpmedel.

I korthet går det till så här:

Man bestämmer en lämplig linje som man vill försvara - hit men inte längre får det brinna. Naturen, sjöar, vattendrag, våtmarker, vägar, hälleberg bestämmer, förutom att den måste ligga tillräckligt långt bort för att man ska hinna göra förberedelserna färdigt innan brandfronten når dit. Man arbetar således inte särskilt nära branden och röken.

2. Därefter tar man dit ett lämpligt och betydande antal maskiner som kan vara brandtraktorer, skördare, grävmaskiner o dyl.

3. I den mån det erfordras fäller man skogen längs linjen, brandgatan, och avtäcker marken i ett utifrån omständigheterna lagom brett område. Maskinernas kapacitet, liksom tillgången till maskiner, är enorm idag så därvid lag finns knappast några begränsningar.

4. Efter avtäckning bränner man av området närmast före brandgatan så att det inte finns något bränsle för elden när den närmar sig brandgatan. Om behov finns tänder man även moteld för att bredda brandgatan.

En stor brand skapar sin egen vind som driver elden framåt. Genom att tända moteld på erforderligt avstånd från brandfronten kan man få vinden att driva elden bort från brandgatan.

I samband med hög temperatur och torka uppstår små tromber som transporterar iväg glöd över betydande sträckor. Det börjar oerhört lätt att brinna på nya ställen och dessa behöver bekämpas snabbt. Till sådant kan helikoptrarna vara verksamma genom sin förmåga att förflytta sig snabbt - med vatten. Men att använda helikoptrar till att bekämpa en etablerad brandfront, när det är torrt och varmt, är som att spotta en törstig kamel i halsen - i det närmaste helt meningslöst.

Så begränsar man skogsbränder. Men ”Hollywood- och Arbetets Hjältar-faktorn” avtar även, så det blir inte så medialt. Jämte brist på kunskap är väl det skälen till att metoden, som är känd, inte tillämpas.

Södertälje söndagen den 3 augusti 2014
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har jag inte TV. Men min tro är att våra härskares intresse är photo-ops. Min tro är att våra härskares intresse ej är att skydda folket. Eller vår egendom.

Alberth sa...

Lite märkligt låter det ju när man vattenbombar i mitten av brandområdet med hjälp av helikoptrarna. Man borde ju istället vattenbomba framför branden åt det håll den är på väg att sprida sig. I mitten av brandområdet kommer ju branden att självdö när brännbart material tar slut.

Mikael Styrman sa...

Ja det är naturligtvis helt meningslöst resursslöseri. Det får samma betydelse för brandbekämpningen som en piss i Mississippi betyder för vattenståndet i floden.

Men för snabba insatser, när det sprider sig över brandgatan. Då har helikoptrarna släckt innan brandkåren kunnat ta sig dit med vatten och slangar. Om de nu har skarp bevakning. Den bevakningen görs med fördel med helikopter med värmekamera eftersom röken som regel gör det svårt att se.

När brandfronten når brandgatan går det sällan att vara där på grund av hettan och röken. Farligt är det också. Därför är nog helikopter det bästa alternativet för den uppgiften.