söndag 3 augusti 2014

Jakten på krigsförbrytarna

.
USA har på ett både skamligt och gränslöst sätt tillåtits sätta sig över och undergräva internationell rätt, genom att deklarera att amerikaner inte ska kunna åtalas vid internationella krigsförbrytartribunalen i Haag. Och världssamfundet agerar både ynkligt och undfallande, men ändå fullt begripligt.

Man kan anta att världssamfundet förhåller sig till USA ungefär som en flock stenåldersmänniskor skulle ha förhållit sig till en mammut. Stor och hårdhudad var mammuten inte lätt att rå på med enkla redskap. Betarna var skräckinjagande och satte mammuten bara ned foten lite vårdslöst ändade det även en stor och kraftig mans liv. Men när väl mammuten var sårbar kastade sig människoflocken snart över den. Exempelvis om den var sårad eller sjuk, eller hade fastnat i ett kärr, en fälla, eller liknande. Men även en sjuk och vacklande mammut gällde det att passa sig för. Man ville inte gärna hamna under när den stora föll.

Ungefär så förhåller sig även dagens Ryssland och Kina till USA. Väl medvetna om den stores ömkliga tillstånd fejar Ryssland bort rosten från sin krigsmateriel och Kina bygger hangarfartyg för glatta livet. Men alla aktar sig väldigt noga för att komma för nära den vacklande jätten.

Sen är det en annan sak att både Ryssland och Kina består av många olika etniska minoriteter som gärna skulle vara självständiga, och inte så lätt låter sig tyglas med hangarfartyg. Åtminstone inte utan osannolika muddringsarbeten.

De främsta hoten mot USA kommer nog ändå inifrån, när en allt mer korrumperad stat inte klarar att tillhandahålla den service och levnadsstandard som befolkningen förväntar sig. Eller annorlunda uttryckt - sen när den moderna tidens Romarikes armé kostar mer än den lyckas stjäla ihop. Olja är just nu prio ett. Den stjäls genom att man först destabiliserar oljeproducerande länder. Men oljebrist är långt ifrån det enda akuta hot som USA ställs inför.

Tillgång till vatten och möjligheter att odla föda är andra viktiga förutsättningar som kan få stor betydelse i en förväntad framtida bristsituation. Stora och viktiga jordbruksområden är på väg att förlora tillgången till vatten och kan bli obrukbara för odlingsändamål. De stora monokulturerna och/eller kemiindustrins gudslek är kanske på väg att slå ut de naturliga pollinatörerna som humlor och bin, genom som man får förmoda utarmning. De senaste decennierna har kloningen tagit över i fråga om produktion av utsäde. Det ger hög produktion men också hög risk för massiv skada den dag som förhållanden uppträder som människans gudslek inte förutsåg. Counties, städer och delstäder är liksom den federala staten konkursmässiga. Hög och permanent arbetslöshet, utbrett armod under tillväxt finns också. Nyss uppräknade utgör endast några axplock av annalkande svårigheter - var och en allvarlig nog att leda till nationens undergång. Och de kan, och kommer troligen att, samverka.

Innan merparten av oss sparkar tomt kommer vi att få se USA kollapsa, eventuellt även brytas sönder. Intressant blir då vad som händer med USA:s enorma, och kostnadskrävande, försvarsmakt. Vem eller vilka tar över den? Hur kommer den att användas?

I kölvattnet på ett kollapsat USA kommer kraven att resas på att krigsförbrytarna ska spåras, ställas inför rätta och plikta för sina nidingsdåd. Och det kommer förstås att kunna gälla hög som låg. Presidenter, senatorer, högre tjänstemän, militärer, agenter, helikopterpiloter, drönaroperatörer osv. Många är de som förlorat nära anhöriga och stora värden genom godtyckliga mord, flygplansnedskjutningar, drönarattacker m.m.

Efter andra världskriget och Tysklands delande fick vi se några brottslingar plikta. Med all respekt för Simon Wiesenthal och andra begränsades det till ett mindre sällskap i Nürnberg-skådeprocesserna, enstaka uppspårade med stort symbolvärde och enstaka av lägre dignitet som lägervakter och gränsvakter. Men det stora flertalet kom undan. I synnerhet många högt uppsatta.

Men ifråga om amerikanska krigsförbrytare kan förutsättningarna vara bättre. Bevisläget likaså gynnsammare och allt på data. Förmodligen finns redan data läckta och sparade med vars hjälp de kan ställas till svars en masse, eller leva som fredlösa som de människor vilkas liv de förstört.

Södertälje söndagen den 3 augusti 2014
Mikael Styrman
.

7 kommentarer:

Alberth sa...

Ja man kan fundera över hur världen kommer att se ut efter USA:s kollaps. Med tanke på hur stor statsskuld som landet har och om man därtill lägger delstater, counties o s v så kommer det att bli många fordringsägare som kommer att stå med lång näsa och värdelösa papper.

Det är väl kanske det faktum att det just är papper som blir värdelösa som kan vara räddningen för världen i övrigt där infrastruktur och produktionsapparat finns intakta.

Förutsatt att nu inte USA i ett enda stort Harmageddon kommer att anfalla hela den övriga världen och i sina dödsryckningar tillfoga alla andra stor och oöverblickbar skada. Det skulle säkert ha smakat mumma att få in en av världens största kornbodar i form av Ukraina i NATO och EU och på det viset kunna sälja påtvingat beskydd mot livsmedel i gengäld, liksom man tidigare har gjort med olja.

USA har ju genom att handla på skuld under flera decennier drivit fram en gigantisk bubbla i världsekonomin. Något liknande lär vi inte få se sedan det landet kollapsat.

Kanske får vi alla börja om ungefär från den ekonomiska och produktionsmässiga nivå som vi befann oss på under 30- och 40-talet? Småbruken kommer till heders igen för att klara livsmedelsproduktion och barnomsorg/äldreomsorg sköts i stort inom familjerna?

Mikael Styrman sa...

De skulle raskt förstört allt friskt utsäde i Ukraina - om de inte har gjort det redan tidigare.

Ja, det blir småbruk. För att skydda oss från kemi- och livsmedelsindustrins tokigheter. Bara det inte är för sent. Går det ens att hitta kor som inte börjar dansa Lindyhopp om de får leva ett normallångt liv? Det är ju svårt att veta eftersom köttmaffian, med beräkning, nackar djuren innan de hinner utveckla symptomen.

Även jag tror att barn- och åldringsvården hamnar i familjen igen. Det kan inte bli sämre än i den kollapsade offentliga omsorgen i vilken maffian tar alla resurser och låser in åldringarna på natten på obemannade avdelningar.

Far- och morföräldrar svarar för barnomsorgen så länge de har huvud och kropp i behåll. Därefter svarar familjen för vården av far- och morföräldrarna.

Mikael Styrman sa...

Det finns förmodligen en stor grupp förlorare som nästan kommer att ha monopol på de långa näsorna och det är pensionssparare i alla dess former: privata pensionsförsäkringar, kollektiva och genom arbetsgivare. De kommer att förlora sina pensioner, kan aldrig sluta arbeta, om de inte vill leva i misär.

Men det kommer att gå bra för de som utformat systemet och jobbat med ”placeringar”. Sådana som Anders Sundström & Co.

Alberth sa...

Ja såna som Anders Sundström har ju utvecklat en förmåga att alltid landa på fötterna oavsett vilka halsbrytande trix de har ägnat sig åt. Dom har ju medhjälpare på olika poster som håller dörren öppen åt dom tills dom har hunnit slinka igenom medan dom som kommer efter alltid får platta näsor av dörrbladet som slängs i deras ansikten.

Norge lär väl få börja leva av fiske igen för jag antar att oljefondens tillgångar till allra största delen är satsade på placeringar med anknytning till USA.

Mikael Styrman sa...

Det blir ju så när rättsväsendet havererar. Då slipper den där sortens folk fram som egentligen hör hemma på ett helt annat ställe.

Anonym sa...

Det mest komiska är att talar man om för vänner som är USA-inriktade att det vi ser hända i världen är ett imperiums dödsryckningar så tror dem mig inte. Redan på 90-talet så förutsåg jag att USA:s lättsinniga syn på hur mycket petrodollar världen kan absorbera utan att valutan kollapsar kommer att leda till enorma problem. Jag försökte försynt förklara att man nog inte kan lägga ner sin industri, leva på lån och bara trycka pengar och importera allt från utlandet utan konskvenser. Man blev anklagad för att inte veta något om ekonomi, alternativt leva i det förgångna eller änn värre vara socialist m.m. Numera med facit i hand är det ingen av dessa vänner som vill kännas vid att man lät sig ryckas med av kapitalisternas skönmålning. Dock är det fortfarande några som tror att bara man höjer skatterna i USA så kommer man att kunna betala av skulderna vilket ju är fullständigt nonsens då ju de flesta vanliga människor i USA knappast ens klarar av att betala räkningar och amorteringar, än mindre klara av höjda bränslepriser med bara en krona. Till saken hör att rika i USA inte alls vill betala skatt och att dessa pengar redan befinner sig i skatteparadis oåtkomliga för staten. USA är ett samhälle i fritt fall där ca 50 miljoner människor är beroende av soppkök en eller flera dagar i veckan, brottsligheten där skjutvapen används skulle klassas som inbördeskrig i normala stater. Kriminaliteten och korruptionen trotsar all beskrivning för oss som lever i mer normala länder. Om allt detta rapporteras inte mycket i svensk propagandamedia utan man fortsätter av någon anledning skönmåla USA trots att landet mer eller mindre håller på att falla samman i laglöshet. Allt förfaller i USA, infrastruktur, skolväsende, polis, sjukvård och demokratin urholkas allt mer. Det är detta "drömsamhälle" som figurer som Bildt har som förebild och arbetar för.

Mikael Styrman sa...

Utmärkt sammanfattning!