torsdag 8 juni 2023

Dags för en ny rättegång i Nürnberg?

.

Sådan nästan obegriplig ondska och hänsynslöshet som kommer i dagen genom attentatet mot kraftverket och dammen i Kachovka förtjänar onekligen sin belöning.


Meningslösheten, åtminstone i det längre perspektivet, av sådana utförda stridshandlingar framstår nästan som obegriplig. Om den som gjort attentatet nu råkar vinna kriget, vad har han då vunnit om han har ödelagt allt? Och om han inte kan vinna, vad tjänar det då till att ödelägga allt?


Om det nu är ryssarna som ligger bakom, vilket väl åtminstone övervägande skäl talar för, hur kan de tro att sådan ondska ska kunna hjälpa dem att vinna? Ukrainarna har ju under hundratals år fått känna på den otyglade ondska som rysk överhöghet innebär. De har all anledning att bestämma sig för att hit men inte längre och sedan sätta ned foten.


1989, tror jag det var, blev vår firmas personal bjudna på en resa till Tromsö av en leverantör. På hotellet som vi bodde på uppträdde då en Ukrainsk sång- och dansgrupp med en traditionell repertoar. En av de våra fick raskt god kontakt med en av de mer framträdande ukrainarna och bjöd denne till vårt bord. Några timmar i glada vänners lag hade satt sina spår och ukrainaren blev några gånger kallad ”ryss” av sin nya vän. Vid varje sådant tillfälle - som naturligtvis inte var medvetet eller illa ment - sade ukrainaren bestämt i från att han inte var ryss utan ukrainare. Några hundra år under ryskt styre hade inte fått ukrainaren att känna sig rysk. Kanske tydde det på en insikt om att livet aldrig blir bättre under rysk överhöghet - oavsett vilken galning som för tillfället styr i Ryssland? Det fick en att flyktigt undra om han var representativ för ukrainarna? Kanske var han det. Åtminstone tror jag att han är det nu. Och troligen gör ryssarnas sätt att umgås med sina broderfolk mycket för att stärka honom i sin övertygelse.


Attentatet mot kraftverket och dammen i Ukrainska Kachovka sätter onekligen fingret på frågan om det inte börjar bli dags för en ny rättegång i Nürnberg för brott mot mänskligheten.


Falun torsdagen den 8 juni 2023

Mikael Styrman

.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så ryssarna skulle alltså själva sprängt dammen de försökt reparera ett tag nu? Att ukrainarna beskjutit dammen till och från med artilleri sedan förra hösten har alltså gått dig helt förbi? Kanske ett "jobb" på MSM vore något för dig? Du tror väl också att ryssarna spränger sin egna gasledningar och beskjuter sina egna trupper vid kärnkraftverket det driver i området. BBC t o m visade bilder på attacken från ukrainarnas sida och de är ju kända för att annars desinformera.

Benny

Mikael Styrman sa...

Sanningen är krigets första offer, brukar man med fog säga.

Kanske har ryssarna försökt ”reparera” dammen, som du skriver. Men i så fall förmodligen ungefär likadant som de ”försökt reparera” resten av Ukraina.

Ingen har tvingat ryssarna att förvandla viktig civil infrastruktur till vapen riktade mot den ukrainska civilbefolkningen. Det har ryssarna gjort själva.

Ryssarna är och förblir en ockupationsmakt, som anfallit oprovocerat, och det bestämmer mycket om vad som är ont och gott i det här kriget.

Jag tror inte att ryssarna sprängde gasledningarna själva. Å andra sidan tycker jag inte att det på något sätt är klarlagt att Ukraina gjorde det, trots att de självklart är kandidat till utmärkelsen. Det finns sannolikt många olika intressen, både statliga och privata. som stått i kö för att slå ut den ryska gasledningen. Det handlade nog mest om vem som skulle hinna först.

Som sagt, nästa Nürnberg-rättegång närmar sig. Det som kan hindra det är väl om ryssarna, less på galningar vid makten, själva gör som libyerna gjorde med Kadaffi dessförinnan eller gör som ryssarnas egna förfäder gjorde med den hänsynslösa nomenklaturan för hundra år sedan.