onsdag 14 juni 2023

Kuriöst med Putin och Trump

 .


När Trump gjorde sin piruett i Helsingfors 2018 och drev igenom en amerikansk kovändning i fråga om relationen till Ryssland kan det väl inte ha varit så många som missade det uppenbara - att Putin hade köpt Trump.

Efter en kort och förvånad debatt i media blev det alldeles tyst i frågan. Det tolkar nog många som att det inte fanns någon substans i misstankarna att Putin hade hjälpt Trump ekonomiskt. Jag vill mena att det är precis tvärt om. Det faktum att det är tyst i frågan bekräftar inte att farhågorna var ogrundade. Tvärtom bekräftar tystnaden att farhågorna är korrekta och att den som vill driva frågorna inte vill ha en spretig debatt om detta som löper amok.


Jag tror inte att Putin skulle lyckas hålla Trump under armarna finansiellt utan att FBI skulle avslöja saken.


Trumps anhängare är till stora delar blinda för hans tillkortakommanden. De ser inte vad han gör, för de vill inte se. De vill att han ska vara Messias och därför ser de bara Messias. Inte ens topprepublikaner vågar säga ett ont ord om Trump. Inte av rädsla för att inte bli omvalda. Mer troligt på grund av rädsla för att bli mördade. USA är tämligen fullt av enfaldiga människor som är tungt beväpnade och som tror på Trump.


Det finns nog inte på världskartan att det inte skulle avslöjas om Putin köpt Trump. Men med samma logik som grodan sitter kvar i kastrullen om man värmer upp vattnet långsamt går det inte göra frågan om Trumps beroende av Putin till en maratondebatt. Den måste lanseras i rätt tid och på rätt sätt. Troligen måste det grundas med olika skandaler och rättegångar innan man släpper det stora avslöjandet. Annars förmår man inte bryta förtrollningen. 


Falun onsdagen den 14 juni 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: