onsdag 6 december 2023

Vad får Sverige ut av avtalet med USA?

 .

Vad ger det nyss ingångna säkerhetsavtalet med USA Sverige? Jag menar, vad gör avtalet annat än att förvandla Sverige till en rysk måltavla?


Vi kan se på Ukraina vad den amerikanska hjälpen hittills tillfört Ukraina.


Den nuvarande hjälpen räcker till att både hålla Ukraina kvar i kriget och få Ukraina ödelagt, samt även till att trötta ut och något försvaga ryssarna. Men den verkar inte syfta till att Ukraina ska kunna försvara sin frihet. Det verkar nästan som om USA:s - och Nato:s - taktik syftar till att hålla liv i ett farligt Ryssland som kan hålla uppe försvarsanslagen genom att senare hota fler länder.


Även Sveriges roll verkar vara tveksam bakom kulisserna. Åtminstone förekommer uppgifter i media som antyder att Sverige fortsatt köper rysk olja, om än i tysthet.


Ukraina tycks användas på ungefär samma sätt som Sovjetunionen utnyttjades av de allierade under Andra Världskriget. Det vill säga att man hjälper Ukraina tillräckligt mycket för att hålla landet kvar i kriget, men samtidigt tillräckligt lite för att Ukraina inte ska kunna freda sig mot Rysslands övergrepp. 


Med reservation för att vi inte känner till alla delar av det svensk-amerikanska avtalet verkar det mycket oklokt att ingå ett avtal med USA innan vi vet hur de fullgör sina åtaganden mot Ukraina. Får Ukraina hjälp att klara sig, eller stannar USA:s insats vid att provocera fram ett krig som befrämjar den amerikanska försvarsbudgeten och slutar med ett både skövlat och ryskt Ukraina?


Det förefaller mycket naivt av den svenska regeringen att ingå sådana vågade avtal med USA innan vi vet vad Ukrainas lott blir. När vi vet vad Ukrainas lott blev, vet vi också mer om vad Sveriges lott blir. 


Jag utgår ifrån att den svenska regeringen har högre ambitioner än att förvandla Sverige till skådeplats för nästa budgetkrig till gagn för den amerikanska försvarsindustrin, efter att Ukraina spelat ut sin roll.


Av naturliga skäl är det inte riktigt klart vad regeringen egentligen har ingått för avtal. Det är illa nog att det vi vet hittills inger tvivel om målsättningen eller om den svenska partens förståelse för vilket avtal man egentligen ingått.


Falun onsdagen den 6 december 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: