måndag 11 december 2023

Förvirrat om fria skolvalet

 .


Fria skolvalet är uppenbarligen ett rött skynke för många. Lika uppenbart är att många är rädda för fria skolvalet. Rädda för att privatägda skolor ska prestera bättre än den offentliga skolan.


Den genomförda skolreformen är långt ifrån problemfri. Det beror helt enkelt på att man infört ett vinstintresse i skolan, men inget ansvar, ingen kontroll.


Det är typiskt sett inget större problem med vinstintresse i skolan. Vinsten är en kraftfull drivkraft som rätt använd kan få privatskolorna att prestera på ett sätt som den offentliga skolan sällan eller aldrig kan mäta sig med. Naturligtvis kan det vara jobbigt för många att se det hända.


Vad som behöver göras är att införa en från både den offentliga skolan och friskolorna fristående kunskapskontroll och betygsättning. Det vill säga att den som kan tjäna pengar på att elever får höga betyg inte kan åstadkomma dessa höga betyg utan att eleverna verkligen har förvärvat kunskaperna. Inte heller den offentliga skolan kan dölja sina misslyckanden då. Problemet med glädjebetyg finns där också. Det innebär lustigt nog införande av något som är ganska likt den studentexamen som stolliga sossar av missriktad välvilja avskaffade 1968. Studentexamen borde aldrig ha avskaffats på det sätt som gjordes. En mindre modifiering av formerna vid examensproverna hade tjänat såväl eleverna som samhället bättre.


Att man istället förstörde skolan och har fortsatt med det hela tiden efter 1968 är allt utslag av sosseriets vanliga röstköp. Röstköp genom fusk. Ge massorna studentexamen utan kunskaper så att de röstar på sosseriet. En helt naturlig lösning i det samhälle man byggde upp, där partibok och partilojalitet var viktigare än kunskap.


Man kan så här i efterhand fråga sig hur de borgerliga kunde vara så dumma i huvudet att de införde vinstintresse utan kunskapskontroll, men så gjorde de i alla fall.


Det finns, och kommer förmodligen att fortsätta att finnas, en konflikt mellan människor med borgerlig grundsyn och människor med socialistisk grundsyn i skolfrågan. De borgerliga vill traditionellt gynna spets och kompetens. Socialisterna vill värna om de som inte kan prestera på toppnivå. Även i ett samhälle som prioriterar spets måste de övriga beredas en god utbildning. Även i ett samhälle som prioriterar att värna de som inte presterar på topp borde begåvningarna kunna tillvaratas. Det känns ganska märkligt att det inte går att få både och att fungera i Sverige. Samhället behöver både och. Men samhället behöver kunniga personer på krävande befattningar och inte någon sorts lottdragning som medför att vilken idiot som helst hamnar på positioner som han inte kan leva upp till.


Sosseriet sitter fast i sin rasistiska grundsyn som växte fram under de goda åren efter Andra Världskriget, när ett U-land var ett U-land och Europa var sönderslitet av kriget så att vilken skit som helst som producerades i Sverige gick att sälja. Man drabbades av hybris och insåg inte att det inte berodde på att vi var överlägsna utan på att vi inte var sönderbombade.


Falun måndagen den 11 december 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: