.
TV och någon sorts vetenskapsmän eller pseudovetenskapsmän sysslar med TV-underhållning. De gör bildmässiga, nästan rafflande, men vilseledande, TV-inslag om klimatets “tipping points”, vilka reportage närmast ger intrycket att dessa tipping points är självständiga enheter som kan skapa en dominoeffekt. Jag förstår viljan att göra bra TV-underhållning. Men man bör dra en tydligare gräns mellan vetenskapsnyheter och underhållning. Det är som regel inte samma sak. Åtminstone bör man inte presentera osaklig underhållning som vetenskap.
Av SVT:s inslag i ämnet får man närmast intrycket att dessa tipping points inte har inträffat och att deras förändring kan påverkas en och en - enskilt. Men så är det ju inte. De är alla delar av ett komplext system innebärande att alla påverkas kollektivt av solinstrålning, nedsmutsning, föroreningar i atmosfären, vulkanutbrott, Co2-utsläpp osv och alla påverkar varandra.
Det finns inga sådana tipping points som TV på ovanstående nämnt sätt beskriver. Det har möjligen någon gång funnits något liknande. Men numera har alla passerats sedan länge. Vi är av allt att döma sedan lång tid tillbaka inne i en avsmältningsperiod som sannolikt inte går att stoppa, eller vända, och som innebär att allt smälter. Må vara att avsmältningen till en början i många sammanhang går långsamt, för att accelerera senare. Det är också så, att avsmältningen beskriver en taggig kurva, innebärande att uppvärmningen i perioder tar flera kliv framåt och vid andra tillfällen ett kliv tillbaka. Men sammantaget och genomsnittligt fortsätter avsmältningen, vilket innebär att den populärvetenskapliga presentationen inte bara är förenklad utan även missvisande, rent av direkt felaktig.
Falun söndagen den 10 december 2023
Mikael Styrman
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar