tisdag 26 december 2023

En något förädlad människosmuggling

 .

En ny variant av människosmuggling har uppenbarats i samband med julhelgen och information om detta har förmedlats i media. Åtminstone är den ny för oss vanliga dödliga svenskar.  Den innebär i vart fall att människosmugglingen är på väg att växla upp.


Det går till så, att människosmugglarna chartrar ett flygplan och flyger det till en lämplig plats nära migranternas önskade resmål, varifrån de sedan transporteras, eller transporterar sig själva, till slutmålet.


I det omskrivna fallet handlar det om 301 indier i ett chartrat plan på väg från Förenade Arabemiraten till Nicaragua, med USA och Kanada som förmodat slutmål för indierna. Planet mellanlandade i Paris. Information nådde franska myndigheter som ändrade planets slutmål till Bombay i Indien. 


Ca 100 av passagerarna ville inte till Indien och hoppade av i Paris. I skrivande stund är det ännu oklart vad som händer med dem. Mycket troligt är väl att de blir kvar i Frankrike och efter hand sprider ut sig i Europa.


Det kommer förmodligen att fungera som utmärkt reklam för människosmugglarna även om bara en tredjedel av passagerarna nådde ett I-land. Det är ungefär liktydigt med en beställning på många fler liknande flyg. Oklart dock om de kommer att mellanlanda i Paris eller på någon annan plats. Men det finns förmodligen många andra länder som kommer att vara människosmugglarna behjälpliga och dessutom på flera olika sätt. Ingen nämnd och ingen glömd. Det kommer sannolikt också att gå bra att hyra plan för ändamålet, vilka inte behöver mellanlanda i länder som inte är smugglarna behjälpliga.


Falun tisdagen den 26 december 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: